3.445 τα κρούσματα σήμερα – Ανοίγουν όλα τα λύκεια της χώρας με διπλό self test

Πορτοσάλτε και άλλοι έξι διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ

Το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη την χώρα την Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας ότι κατόπιν υποδείξεως των ειδικών, μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) και όχι μόνον ένα.

Υπενθυμίζεται πως το άνοιγμα των Λυκείων, και για τις τρεις τάξεις, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αποφασίστηκε για τη Δευτέρα 12 Απριλίου και ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη,με τον πρόεδρο της επιτροπής των ειδικών καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να διαφωνεί μάλιστα με το άνοιγμα των Λυκείων στις “κατακόκκινες” περιοχές. Εντούτοις η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Η υπουργός είπε σχετικά τα εξης: «Ανακοινώνουμε τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα, τηρουμένων όλων των μέτρων, όπως η μάσκα, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες σε αθλήματα, ο αερισμός των αιθουσών, και τα ειδικότερα μέτρα για τα ειδικά μαθήματα. Τα δύο θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση των μαθητών στις αίθουσες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τα τεστ θα δίνονται με τον ΑΜΚΑ του κάθε μαθητή από τα φαρμακεία. Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ. Από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από Δευτέρα θα λαμβάνουν και το δεύτερο τεστ από τα φαρμακεία. Τα τεστ συστήνεται να γίνονται ένα 24ωρο πριν. Αν το τεστ είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν οι μαθητές στους καθηγητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα υπάρχει δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης. Αν είναι θετικό, τότε θα δηλώνεται στο σύστημα και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για μοριακό τεστ, δωρεάν, σε δημόσιες δομές. Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Πώς γίνονται, πώς γνωστοποιούνται

Ξεκινάει αύριο εν τω μεταξύ η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 έως18 ετών και στους εκπαιδευτικούς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είπε ότι μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν δε παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια. Μόνον για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου πάντως εκτιμάται ότι αφου απαιτούνται δύο τεστ, θα χρειαστούν 600.000 τεστ σε μια εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην διεύθυνση self-testing.gov.gr. Με ρύθμιση ορίζεται ότι η καταχώρηση των αποτελεσμάτων είναι προαιρετική πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, προσδιορίζονται τα προς καταχώριση στοιχεία και προβλέπεται η έκδοση σχετικής δήλωσης θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Υπάρχει πρόβλεψη, στην περίπτωση μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για την έκδοση από την πλατφόρμα σχολικής κάρτας για Covid – 19 εφόσον το καταχωρηθέν αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Χωρίς αρνητικό τεστ τα παιδιά δεν θα επιτρέπεται να μπουν στην τάξη.

Αρμόδιες αρχές για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ορίζονται η ΗΔΙΚΑ και η ΕΔΥΤΕ που θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα έφθασαν σήμερα τα 3.445 με 55.179 τεστ και με το ποσοστό θετικότητα να διαμορφώνεται στο 6,2% -χθες ήταν στο 5,7%. Χθες, συγκεκριμένα,  από 72.000 τεστ προέκυψαν 4.309. Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 75 και των διασωληνωμένων στους 749.

Αθήνα Πειραιάς, Θεσσαλονίκη

Στην Ανατολική Αττική 206
Στην Δυτική Αττική 115
Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 222
Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 210
Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 431
Στον Νότιο Τομέα Αθηνών 209
Στον Πειραιά 261
Στον Αργοσαρωνικό και στα Κύθηρα 16
Σύνολο Αττικής 1.670
Στην Θεσσαλονίκη 398

Κατά περιφερειακή ενότητα

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
29 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
114 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
51 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
10 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
9 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
20 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
62 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
43 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
19 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
17 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέας-Κύθνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
41 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
59 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
12 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
85 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα στην Π.Ε.Λευκάδας
43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
5 κρούσματα στην Π.Ε.Νάξου
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
74 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
21 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε.Σάμου
56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
23 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
122 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι