Καθυστερήσεις στην δίκη καταγγέλλει 35χρονος που υπέστη θρομβώσεις από το Astrazeneca

Το AstraZeneca "ξαναχτύπησε"; – 60χρονη με εγκεφαλική αιμορραγία , Όλγα Μαύρου

«Έχω κάνει αγωγή και κατά της Astrazeneca και κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Το εμβόλιο μου προκάλεσε δύο θρομβώσεις, την μία σε κεντρική αρτηρία στο αριστερό πόδι και την άλλη στην αριστερή μου καρωτίδα», είπε σε συνέντευξή του στο Mega ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, που υποβλήθηκε σε δύο πολύωρα χειρουργεία 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του το 2020. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα ξανά μετά την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει πλέον το σκεύασμα, καθώς πλέον αρχίζουν οι εκδικάσεις μαζικών αγωγών εναντίον της στη Βρετανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα εμβόλιά της επειδή πλέον δεν έχουν ζήτηση, όμως η αιτία φέρεται να είναι το γεγονός ότι μια μεγάλη νομική εταιρεία στη Βρετανία έχει αναλάβει τις αγωγές 51 Βρετανών που παρουσίασαν θρομβώσεις, δώδεκα από τις οποίες κατέληξαν σε θάνατο και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενάγοντες είναι οι συγγενείς του.

Η φαρμακευτική εταιρεία για το θέμα αυτό απάντησε: «Λυπόμαστε για όσους έχασαν τους αγαπημένους τους, αλλά οι κλινικές έρευνες και τα δεδομένα που έχουμε από την χορήγηση του σκευάσματος παγκοσμίως απέδειξαν ότι αυτό έχει αποδεκτό επίπεδο ασφαλείας και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλες τις χώρες δηλώνουν σταθερά ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό με το σκεύασμά μας υπερτερούν των κινδύνων από εξαιρετικά σπάνιες δυνητικά πιθανές παρενέργειες».

Όσον αφορά στον κ. Μεταξάκη, ήταν από τους πρώτους που ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες στην Ελλάδα, αν και είχαν ήδη “ακουστεί” πολλά, ειδικά στη Νορβηγία. Μετά την επιπλοκή των θρομβώσεων και τα χειρουργεία, ο κ. Μεταξάκης ακολούθησε αντιπηκτική αγωγή, η οποία, όμως, είχε επιπτώσεις στο αριστερό του νεφρό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί άλλες 13 μέρες στο νοσοκομείο.

«Πλέον, η υγεία μου είναι μια χαρά. Κάνω τυπικούς ελέγχους αλλά όλα βαίνουν καλώς», επισήμανε, σημειώνοντας πως με τις αγωγές του ζητά αποζημίωση για ηθικές και σωματικές βλάβες.

«Το εμβόλιο της Astrazeneca το έκανα στις 25 Απριλίου 2021. Στις 10 Μαΐου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πρώτη θρόμβωση, που παρουσιάστηκε περίπου 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου», είπε.

Όπως είπε, οι αγωγές που έχει υποβάλει δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα, καθώς έχουν δοθεί δύο αναβολές που ζητήθηκαν από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, καθώς δεν έχει κατατεθεί ακόμα φάκελος με τα έγγραφα. Υποτίθεται ότι δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα έγγραφα που έχω συγκεντρώσει εγώ για να καταθέσω την αγωγή».

«Τρία χρόνια τώρα, δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση και από το ελληνικό Δημόσιο να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να με πάρει να μου πει “είσαι καλά ρε φίλε, όλα καλά; Έχεις ξεπεράσει το πρόβλημά σου;”», σχολίασε ο κ. Μεταξάκης.

Θάνατοι στην Ελλάδα

Πέντε θάνατοι στη χώρα μας διερευνώνται επισήμως σχετικά με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα, καθώς εν γένει στάθηκε δύσκολο να τεκμηριωθεί η συσχέτιση του εμβολιασμού με θάνατο, πλην περιπτώσεων του συνδρόμου VITT, για το οποίο “ομολόγησε” και η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων ότι “πιθανόν να συνδέεται όντως με το εμβόλιο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού».

Ένας από τους θανάτους ήταν και της 44χρονης μητέρας τριών παιδιών στην Κρήτη, που πέθανε τον Ιούνιο του 2021 από οξύτατα θρομβωτικά επεισόδια λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της -θάνατος που ξεχείλισε το ποτήρι και πλέον σταμάτησε η εισαγωγή του σκευάσματος, χωρίς πάντως και η πολιτεία να παίρνει θέση επ’ αυτού, παρ’ όλα όσα “ακούγονταν”, καθώς αυτά αποδίδονταν συλλήβδην σε “αντιεμβολιαστές”.

Ο σύζυγός της άτυχης γυναίκας, ο κ. Μανόλης Κρυοβρυσανάκης ζήτησε τότε τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Όπως ανέφερε, «με τον πιο τραγικό, άδοξο και οδυνηρό τρόπο τελειώνει η περιπέτεια της υγείας της γυναίκας μου, ενός απολύτως υγιούς ανθρώπου, από το σύνδρομο VITT που εμφάνισε ως παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό της με το Αstra Zeneca. Η γυναίκα μου πέθανε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, ζώσα πάντα με κανόνες και νομιμοφροσύνη, όπως και τώρα που ακολούθησε τις οδηγίες του κράτους για τη δημόσια υγεία.

»Ελπίζω να μην έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους αυτοί που πήραν την απόφαση χορήγησης του εμβολίου της Astra Ζeneca σε ηλικίες 40 έως 44 ετών και δη σε γυναίκες ως μόνη επιλογή, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που αυτό αποδεδειγμένα έχει. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν για τον θάνατο της γυναίκας μου. Είναι πια γνωστό – και έχει εκφραστεί και επίσημα από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας – ότι κατά κανόνα οι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσιάζουν αυτές τις παρενέργειες.

»Γίνεται αναφορά σε στατιστική ότι αφορά ένα κρούσμα στο εκατομμύριο, αλλά αυτό αφορά τον γενικό πληθυσμό. Σε γυναίκες κάτω των 50 το ποσοστό είναι τουλάχιστον 16 φορές μεγαλύτερο. Θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει επιδείξει θάρρος διακόπτοντας τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και δη σε γυναίκες. Παρά τις σοβαρές παρενέργειες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Πολιτεία επέλεξε να συνεχίσει τη χορήγησή του με τα αποτελέσματα αυτά.

»Είναι ευτύχημα που ο κόσμος έχει ενημερωθεί και έτσι έχουν αποτραπεί άλλα παρόμοια θλιβερά περιστατικά. Ο θάνατος της συζύγου μου ας γίνει η αφορμή να κατανοήσουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε ζυγαριά, δε μετριέται με αριθμούς και δεν αποτυπώνεται με στατιστικές. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο για τη συμπαράσταση και τους γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ. Διαπίστωσα την προσπάθειά τους και την αγωνία τους για να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι