4.000 τεστ έγιναν σήμερα σε “κόκκινους” επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας
01/07/2020Περίπου 4.000 τεστ έγιναν σήμερα μέχρι τις 8 μ.μ. σε επιβάτες από “κόκκινες” περιοχές στα αεροδρόμια της χώρας.
Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι το ειδικό λογισμικό λειτουργεί επαρκώς, γιατί εκείνο “ζήτησε” 5.634 μοριακά τεστ και τα μείωσε ο ανθρώπινος παράγων. Το λογισμικό είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο για άγνωστο λόγο δεν είχε περιλάβει την σημαντικότατη παράμετρο: τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη. Εν ολίγοις, ζητούσε να γίνουν όλα τα τεστ που ήταν δυνατόν να γίνουν, ενώ οι αφικόμενοι από επικίνδυνες περιοχές ήταν πολύ λιγότεροι. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ‘επικίνδυνοι’ ήταν περισσότεροι.
Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:
Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000 (η πρόβλεψη ήταν για 1.200)
Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις
Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος
Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών. Αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα γιατί ο αλγόριθμος στηρίζεται ουσιαστικά στις παραμέτρους της φόρμας -από πού έρχεται ο ταξιδιώτης, πόσο έμεινε εκεί, από πού πέρασε, πόσο έμεινε στην ενδιάμεση χώρα κ.λπ.