40 σύγχρονα F-16 ζήτησε ο Ερντογάν από τον Μπάϊντεν

Θετικός και πάλι στον κορονοϊό ο πρόεδρος Μπάιντεν

Επανέφερε το αίτημα για αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπαϊντεν, ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε σημαντικό τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας στην αναζήτηση λύσης στην Ουκρανική κρίση.
Μπάϊντεν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογο του την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «άδικες» τις αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι είναι ώρα να αρθούν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, είπε επίσης στον κ. Μπάιντεν ότι η Τουρκία αναμένει πως το αίτημά της για αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. Κατά την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνεχίσει τον διάλογο τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για να αποτραπεί επιδείνωση της κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας στην αναζήτηση λύσης.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας συζήτησαν για την «κοινή τους ανησυχία» σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε «εκτίμηση» για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκιμ προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι