484 κρούσματα παρότι έγιναν μόλις 13.000 τεστ – Βρέθηκαν άλλα 108 με μεταλλάξεις

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Σύμφωνα με την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ από τους περίπου 13.000 ελέγχους που έγιναν (αντί των 45.000 προχθές και 32.000 χθες), προέκυψαν 484 κρούσματα, αριθμός υψηλός με δεδομένο τον περιορισμένο (λόγω Σαββατοκύριακου) αριθμό εργαστηριακών ελέγχων.

Επιπλέον, το 50% των 13.000 τεστ ήταν ταχείας ανίχνευσης, που δίνουν κατά κανόνα υψηλότερο αριθμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τους μοριακούς ελέγχους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη μάχη άλλοι 17 ασθενείς -από την αρχή της πανδημίας έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό με βάση τα επίσημα στοιχεία, 5.796 άνθρωποι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 255 ασθενείς.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, σημειώθηκε κρούσμα της νοτιοαφρικανικής στη Θεσσαλονίκη (σε ιερέα που δεν έχει ταξιδέψει) και έχουν μεταβεί εκτάκτως στο βορρά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας. Ομως η ανάλυση δειγμάτων των τελευταίων ημερών, από 65 που ήταν τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης”, τα ανέβασε στα 173 καθώς βρέθηκαν άλλα 108. Σύμφωνα με την ανακοίνωση βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής.

Παρά τα σχετικά λίγα τεστ που έγιναν, υψηλά παραμένει η Μύκονος,  η Αχαΐα, η Εύβοια και η Πιερία. Ανεξαρτήτως των σημερινών κρουσμάτων όμως, επειδή σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία κατά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έξαρση αναλογικά με τον πληθυσμό σε Λασίθι, Ζάκυνθο και Χαλκιδική, οι περιοχές αυτές τέθηκαν στο “κόκκινο“.

Οι μεταλλάξεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ολοκληρώθηκε η γονιδιακή ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου στη χώρα, από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα. Αυτά που βρέθηκαν “θετικά” σε μεταλλάξεις και προστίθενται σε όσα είχαν ήδη εντοπισθεί,είναι 107.

Στο σύνολο των 177 ύποπτων κρουσμάτων που αναλύθηκαν , τα 107 ήταν θετικά στο βρετανικό στέλεχος και το ένα στο νοτιοαφρικανικό. Συγκεκριμένα, το “βρετανικό” στέλεχος ανιχνεύθηκε σε 80 δείγματα από την Αττική (εκ των οποίων τα 50 ήταν από γηροκομείο, τα 9 από νοσοκομειο και τα 21 από την κοινότητα),  σε 14 δείγματα από κατοίκους της Χαλκιδικής, σε 11 από νοσοκομείο της Πάτρας και σε 14  κατοίκους της Χαλκιδικής. Ένα “βρετανικό” ήταν από κάτοικο της Πιερίας και ένα από κάτοικο της Θεσσαλονίκης.Τέλος, το ένα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη

Ανατολική Αττική  23
Δυτική Αττική  6
Βόρειος Τομέας Αθηνών 46
Κεντρικός Τομέας Αθηνών  66
Νότιος Τομέας Αθηνών  23
Δυτικός Τομέας Αθηνών  24
Νησιά Αργοσαρωνικού – Κύθηρα  1
Πειραιάς  33
Θεσσαλονίκη 58

Η ανατολική Αττική περιλαμβάνει: Θρακομακεδόνες, Μενίδι/Αχαρνές, Διόνυσο, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαραθώνα, Ωρωπό, Παλλήνη, Παιανία, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Λούτσα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα. Η δυτική Αττική περιλαμβάνει: Άνω Λιόσια, Ερυθρές, Μάνδρα, Βίλια, Φυλή, Ζεφύρι, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα, Οινόη.

Ο βόρειος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Πεύκη, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Παπάγου, Πεντέλη, Ψυχικό, Χαλάνδρι. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: δήμο Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή και Ν. Φιλαδέλφεια. Ο δυτικός περιλαμβάνει: Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Αγίους Αναργύρους, Λιόσια/ Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι. Ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: Άγιο Δημήτρη, Γλυφάδα, Άλιμο, Αργυρούπολη/Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο.

Τα κρούσματα ανά περιφερειακές ενότητες

Αιτωλοακαρνανία 9
Αρκαδία 3
Αττική 223
Αχαΐα 23
Βοιωτία 4
Έβρος 5
Εύβοια 19
Ζάκυνθος 1
Ηλεία 4
Ηράκλειο 11
Θεσσαλονίκη 58
Θήρα (Σαντορίνη) 2
Ιωάννινα 2
Κάλυμνος 1
Καρδίτσα 3
Κοζάνη 9
Κορινθία 6
Λακωνία 8
Λάρισα 3
Λέσβος 1
Μαγνησία 2
Μύκονος 12
Ξάνθη 2
Πειραιάς 33
Πιερία 20
Ρέθυμνο 2
Ροδόπη 1
Σέρρες 3
Τρίκαλα 2
Φθιώτιδα 1
Φλώρινα 1
Χαλκιδική 11
Χανιά 2
Χίος 1
Υπό διερεύνηση 15

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι