59 πορτοφολάδες, οι 50 Ρουμάνοι – Πολλοί μεσήλικες

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε πολυμελή ρουμανική σπείρα που ειδικευόταν στα πορτοφόλια σε μετρό, λεωφορεία και καταστήματα με συνωστισμό. Πολλοί από αυτούς ήταν μεσήλικες ή και μεγαλύτεροι, και φαίνονταν άτομα υπεράνω υποψίας.

Από τους 58 αλλοδαπούς, εκτός από Ρουμάνους, συνελήφθησαν και τέσσερις Αλβανοί, ένας Ιρακινός και ένας Αφγανός. Επίσης ένας Έλληνας.

Δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών κυρίως σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Αθήνα.

Εις βάρος των συλληφθέντων αλλά και των κατζητουμένων συνεργών τους,  σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες και καταστήματα από κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέχρι μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 161 περιπτώσεις κλοπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν

Όπως προέκυψε, οι εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν με τη μορφή υποομάδων, με την πρώτη να διαρθρώνεται σε επτά υποομάδες και τη δεύτερη σε τέσσερις, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούμενες από άτομα της ίδιας εθνικότητας, που ενεργούσαν με οργανωμένο και «επαγγελματικό» τρόπο.

Καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή άλλα αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), μοιράζοντας μεταξύ τους τα χρήματα και  διαθέτοντας τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Πρωινές ή μεσημβρινές ώρες μετέβαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των τριών έως επτά ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

Συχνά εισέρχονταν με το συνωστισμό στο ένα βαγόνι ή από τη μια πόρτα του λεωφορείου, και έβγαιναν από την άλλη έχοντας αφαιρέσει το κινητό ή το πορτοφόλι κάποιου επιβάτη. Άλλοτε αποβιβαζόταν μόνον ο ένας που το πήρε, αφού πρώτα άφηνε τη “λεία”  στο συνεργό του που ήταν σε άλλο βαγόνι ή πιο μακριά από το θύμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx