75 τα σημερινά κρουσματα – 66 “ελληνικά” – Πόσα ψάχνουν ακόμη

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Σήμερα ανακοινώθηκαν 75 νέα κρουσματα από τον ΕΟΔΥ και δυο νέοι θάνατοι. Επισης ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, έφθασαν τους 12 από 10 που ήταν χθες.

Από τα 75 κρουσματα, τα 9 αφορούν σε τουρίστες. Οι μισοί καταγράφηκαν όταν έφθασαν στη χώρα και οι άλλοι μισοί δεν ελέγχθηκαν, αλλά νόσησαν ενώ έκαναν διακοπές και ελέγχθηκαν σε κατά τόπους νοσοκομεία όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί.

Τα 66 “ελληνικά” κρουσματα καταγράφηκαν στις εξής περιοχές:

– δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
-δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 4.662. Δεν περιλαμβάνει τα τεστ όσων ιχνηλατούνται ακόμα οι επαφές τους, όπως από το γάμο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, όπου οι μεγάλοι αριθμοί των συμμετεχόντων, οδηγούν μοιραία και σε πιο δύσκολη ιχνηλάτηση επαφών.  Επίσης εκκρεμούν τα τεστ που έγιναν στο στρατόπεδο στο Βόλο και στη Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή.

Εργασιακοί χώροι και εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος

Το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα είχε 24 κρουσματα χτες και σήμερα άλλα 11. Ανέδειξε κάτι που ήδη ήξεραν οι Γερμανοί. Αυτές οι μονάδες (επεξεργασίας κρέατος) λόγω συνθηκών εργασίας ήταν οι πρώτες που παρουσίασαν μαζικά κρουσματα.  Εκεί σε αντίστοιχες μονάδες προσεβλήθη το 60% των εργαζομένων και μπήκαν δύο πόλεις σε lockdown γιατί οι εργαζόμενοι ήταν 1.400 στο ένα εργοστάσιο και 1.600 στο άλλο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το αντικείμενο της εργασίας, ουσιαστικά οι αποστάσεις, ο εξαερισμός, ο συγχρωτισμός που απαιτείται, ο αριθμός πολλών εργαζομένων σε  κλειστό χώρο αλλά και η τήρηση των μέτρων (μάσκες  εν προκειμένω,  γιατί το εργοστάσιο δεν μπορεί να μειώσει αισθητά τον αριθμό των απασχολουμένων στην αλυσίδα παραγωγής).

Το εργοστάσιο απολυμάνθηκε, αλλά γενικά για τους χώρους εργασίας η Πολιτεία ελπίζει να αποδώσει η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων καθώς και ο σωστός εξαερισμός, γιατί ο τύπος του κλιματισμού μπορεί να τροφοδοτήσει τις λοιμώξεις -δεν πρέπει να ανακυκλώνεται ο εσωτερικός αέρας. Επίσης πρέπει να ανοίγουν παράθυρα για να γίνεται και φυσικός εξαερισμός παράλληλα, ώστε να αραιώνει το ιικό φορτίο του εισπνεόμενου από τους εργαζομένους, αέρα.

Επίσης περιορίζεται στο 50% ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν σε ασανσέρ (εκεί δηλαδή που επιτρέπονται 10 άτομα, πρέπει πλέον να μπαίνουν 5). Τα γραφεία πρέπει να απέχουν ώστε κάθε εργαζόμενος να απέχει από τον άλλο 1,5 μέτρο.

Οι αθλούμενοι – Πέντε πολίστες – Ένας ποδοσφαιριστής

Ειδικότερα, η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ) ανακοίνωσε πως άλλα τέσσερα μέλη της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προέβη σε τεστ σε όλα τα μέλη των εθνικών ομάδων (ανδρών και γυναικών) πόλο και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά την Κυριακή.

Σύμφωνα με αυτά υπάρχουν, άλλα τέσσερα μέλη της Εθνικής ομάδας ανδρών βρέθηκαν θετικοί στον covid-19. Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί και καλά στην υγεία τους. Όσον αφορά την Εθνική ομάδα γυναικών όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά, όπως και στο προσωπικό του κολυμβητηρίου στον Άγιο Κοσμά.

Θετικός βρέθηκε και ένας παίκτης του ΠΑΟΚ. Η ομάδα απόψε προπονείται κανονικά -χωρίς τον ασθενή- και τη Δευτέρα θα κάνουν όλοι δεύτερο τεστ.

Οι στρατιώτες, οι αστυνομικοί και οι σεφ

Τέσσερα θετικά κρούσματα κορονοϊού βρέθηκαν στο στρατόπεδο Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για φαντάρους. στρατιώτες. Αρχικά βρέθηκε θετικός ένας στρατιώτης, ο οποίος έκανε τελικά τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών.Υποβλήθηκαν σε τεστ όλοι οι στρατιώτες και πρόεκυψαν τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Στο Βόλο υπάρχει και μια ανοιχτή εστία που διερευνάται από 4 κρουσματα σε μπιτς μπαρ-εστιατόριο (στον σεφ και σε τρεις συνεργάτες του) και ένας 20χρονος φοιτητής που δούλευε ως μπάρμαν σε διάφορα μπαρ της πόλης. Στα μπαρ η λύση που βρέθηκε είναι να απαγορευθούν οι όρθιοι και η αστυνόμευση -ώστε να τηρούνται τα μέτρα (μάσκες και αριθμός πελατών)

Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκαν δύο εκπαιδευόμενος συνοριοφύλακες στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε όλους τους υπό εκπαίδευση, αλλά και στο προσωπικό της σχολής. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΔΥ εκεί πήγε άδικα και τώρα ξαναπηγαίνει, διότι έκανε τεστ “σε επαφές του πρώτου κρούσματος” στη Σχολή και βγήκαν όλα  αρνητικά. Παραδόξως πως, δυο μέρες μετά παρουσίασε συμπτώματα ένας δεύτερος εκπαιδευόμενος και τώρα το κλιμάκιο θα ξαναπάει.

Οι γάμοι

Πρόβλημα αποτελούν και οι γάμοι, γιατί εκτός από την γνωστή εστία με τα 150 άτομα από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και τον γάμο με τα 80 άτομα στις Σέρρες, είναι γεγονός ότι λόγω κορονοϊού είχαν αναβληθεί πολλοί γάμοι και βαφτίσια και ειχαν “μαζευτεί” πολλοί  μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε αυτό το θέμα ως λύση βρέθηκε ο περιορισμός των καλεσμένων στα 100 άτομα και η σύσταση να φορούν μάσκα όσοι δεν μπορουν να τηρήσουν το 1,5 μέτρο ακόμα και σε ανοιχτό χώρο (το τελευταίο για τα γαμήλια γεύματα, αλλά και για τον συγχρωτισμό έξω από εκκλησίες ή δημαρχεία).

Το κέντρο της Αθήνας και οι γειτονιές με πρόβλημα

Στην Αττική πιο προβληματικό από αριθμό κρουσμάτων είναι το κέντρο και το Ζεφύρι με τα Λιόσια. Επειδή τα περισσότερα κρουσματα είναι αγνώστου αρχικής πηγής μετάδοσης, τα μέτρα που ελπίζουν όλοι να αποδώσουν, είναι γενικά. Δηλαδή μάσκα στα μέσα μεταφοράς και η πύκνωση των δρομολογίων. Επίσης ο περιορισμός των μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, ώστε να μην τους μεταδοθεί η λοίμωξη από ομοφύλους τους που μένουν στο  κέντρο της Αθήνας.

Οι αρχές συνιστούν επίσης τη χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους όταν κάποιος είναι σε πολυσύχναστο δρόμο και δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν αποστάσεις.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι