77 νεκροί στο Μάλι από επίθεση τζιχαντιστών

77 νεκροί στο Μάλι από επίθεση τζιχαντιστών

Δεκάδες νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στην Μπαμακό, σε ένα από τα φονικότερα πλήγματα των τελευταίων ετών κατά των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Μάλι, αναφέρεται σε 77 νεκρούς και 255 τραυματίες. Εμπιστευτικό έγγραφο των αρχών ανέφερε περίπου 100 θανάτους, κατονομάζοντας 81 θύματα. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Soir de Bamako έκανε αναφορά στις προγραμματισμένες για σήμερα κηδείες περίπου 50 σπουδαστών στη σχολή της Χωροφυλακής.

Η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστήριξε ότι σε διάστημα περίπου εννέα ωρών δεκάδες μαχητές της προκάλεσαν  εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς. Ανέφερε επίσης πως μεταξύ των θυμάτων ήταν και μισθοφόροι της ρωσικής Wagner, συμμάχου του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά το Μάλι.

Η επίθεση της Τρίτης σημειώθηκε την επομένη της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δημιουργία της Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ, την οποία συγκροτούν το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας – τρεις χώρες που κυβερνώνται από στρατιωτικά καθεστώτα τα οποία τερμάτισαν τη συνεργασία τους με την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και στράφηκαν στη Ρωσία αναζητώντας υποστήριξη σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Υπήρξε επί Γάλλων μέρος του “Γαλλικού Σουδάν”.

Οι κάτοικοι του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο ξεσηκώθηκαν το 1916 και οι Γάλλοι έκαψαν πάνω από εκατό χωριά. Το 1958 η περιοχή βαφτίσθηκε Δημοκρατία του Σουδάν ως αυτόνομη δημοκρατία στη γαλλική επικράτεια. Το 1958 το Μάλι ενώθηκε με τη Σενεγάλη στην Ομοσπονδία του Μάλι, που ανεξαρτοποιήθηκε από τη Γαλλία και ένα μετά την ανεξαρτητοποίηση, η Σενεγάλη αποσύρθηκε και απέμεινε η Δημοκρατία του Μάλι, που σήμερα έχει 22 εκατ. κατοίκους. Ακολούθησαν πραξικοπήματα και διαδηλώσεις και εκλογές με ασταθείς κυβερνήσεις. Το 2022 η κυβέρνηση απέλασε τον πρέσβυ της Γαλλίας. Πέρσι καταργήθηκαν τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα. Πριν από ένα μήνα το Μάλι διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx