89 θάνατοι – Οι περιοχές των 1.251 σημερινών κρουσμάτων – “Ο θάνατος δεν διορθώνεται”

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.251 νέα κρούσματα, εκ των οποίων ταξιδιώτες ή τουρίστες αφορούν τα 20. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων 3.092, καθώς από χτες το μεσημέρι μέχρι σήμερα στις 15:00 σημειώθηκαν άλλοι 89 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 600 ασθενείς με διάμεση ηλικία τω 65 έτη. Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 668 ασθενείς που “τα κατάφεραν” (όμως δεν έχουμε τον αριθμό των εισαγωγών κατά μήνα για να εξαχθεί συμπέρασμα επί του ποσοστού επιβίωσης στις ΜΕΘ). Τα κρουσματα παραμένουν υψηλά στο Κιλκίς (101), αλλά ανησυχούν (αναλογικά με τον πληθυσμό) και τα 28 στη Λέσβο αλλά ακόμα και τα 4 σε μικρά νησιά όπως η Μήλος και η Κάλυμνος.

Οι πιέσεις για άνοιγμα

Καθώς τα κρούσματα μετά από ένα μήνα περιορισμών μειώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  πολλοί (κυρίως του λιανεμπορίου) πιέζουν για άνοιγμα της αγοράς. Ομως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα μέσα στο χειμώνα (ο οποίος πάντα χειροτερεύει όλες τις ιώσεις) θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα που το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και θα χαθούν ζωές οι οποίες (αν το ΕΣΥ άντεχε) θα σώνονταν.

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος, είπε: «Εμείς στη Θεσσαλονίκη καήκαμε στο γάλα, είδαμε θανάτους, ανθρώπινη υγειονομική τραγωδία. Είναι αδιανόητη η παραβίαση βασικών επιδημιολογικών κανόνων. Το υγειονομικό σύστημα μετά βίας συγκρατείται, πιέζεται αφόρητα ακόμη. Έχει φτάσει στα όριά του. Στην αρχή Νοεμβρίου είχαμε κάποια περιθώρια, τώρα ούτε αυτό μπορούμε να σας πούμε. Μικρό άνοιγμα αγοράς, μικρό τρίτο κύμα. Μεγάλο άνοιγμα αγοράς, θα φέρει τεράστιο, ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα. Εξάλλου οι αδυσώπητοι κανόνες της αγοράς,  με το άνοιγμα του τουρισμού, έφεραν το σφοδρό δεύτερο κύμα», είπε.

Όλα διορθώνονται, ο θάνατος όχι

Και τόνισε ότι το δεύτερο κύμα λόγω τουρισμού, σημειώθηκε ουσιαστικά με καλοκαιρία. Ένα εμπορικό άνοιγμα τώρα στο χειμώνα, με το κρύο, «που έχει δυναμική διασποράς ο ιός, θα φέρει ένα αδιανόητο τρίτο κύμα. Όταν έχει θύελλα, πιάνεις λιμάνι. Το λιμάνι δεν είναι φυλακή. Και σιγά την καραντίνα. Δέκα φορές τη μέρα βγαίνουν και πάνε στα σούπερ μάρκετ. Ομως οι άλλοι δεν φταίνε σε τίποτα. Όλα διορθώνονται. Ο θάνατος όχι.»

Και οι Γερμανοί γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει το άνοιγα που προανήγγειλε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Πιο χαλαρά μέτρα στους περιορισμούς για τις κοινωνικές επαφές, για παράδειγμα κατά την αλλαγή του έτους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω συνέπειες για τις κλινικές. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, συμβουλεύω επειγόντως να ανακληθούν  τα ανακοινωθέντα μέτρα χαλάρωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), Γκέραλντ Γκας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt».

Ο “χάρτης” των κρουσμάτων

– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 243 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

-7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση ως προς τον περιοχή καταγραφής

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι