Ερντογάν κατά Ελλάδας και Τσαβούσογλου κατά Φινλανδίας-Σουηδίας

Ερντογάν κατά Ελλάδας και Τσαβούσογλου κατά Φινλανδίας-Σουηδίας,

Συνέχισε τις φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματός του ΑΚΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας πως «γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι κομπάρσος στα σχέδια άλλων». Στην συνέχεια έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή και κάλεσε την Ελλάδα «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος για να μην συμβούν τα ίδια», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα για τη στάση της το Κουρδικό, ενώ ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι δεν αίρει τις αντιρρήσεις του.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (Φινλανδία και Σουηδία). Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους». Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τα αιτήματα, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο μια αλλαγή νόμων γύρω από την τρομοκρατία.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ζήτησε χθες, Τρίτη, να βρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, από την πλευρά της Άγκυρας έχει διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι θα ζητήσει αναστολή της διαδικασίας ένταξης για έναν χρόνο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιλύσει τις «θεμιτές ανησυχίες που εγείρει η Τουρκία». Στις Βρυξέλλες, πάντως, έχουν προσκληθεί για την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που αρχίζει το απόγευμα σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο και οι αρμόδιοι υπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι