Σουηδός κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν ως κατάσκοπος

Σουηδός κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν ως κατάσκοπος
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Α. Αμπντολαχιάν.

Το Ιράν κατηγορεί Σουηδό για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Ένας Σουηδός που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και για διαφθορά. Οι κατηγορίες αυτές, επιφέρουν τη θανατική ποινή, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Γιόχαν Φλόντερους συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022, ενώ βρίσκονταν για διακοπές στο Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε χθες ότι η δίκη του έχει αρχίσει. Η οικογένεια του κατηγορούμενου υποστηρίζει ότι ο άνδρας συνελήφθη και κρατείται παράνομα, ενώ διάφορες οργανώσεις κατηγορούν το Ιράν πως προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικές υποχωρήσεις από άλλα κράτη, συλλαμβάνοντας πολίτες τους και κατηγορώντας τους για θέματα εθνικής ασφαλείας. Η Τεχεράνη αρνείται ότι κρατάει οιονδήποτε ξένο υπήκοο για πολιτικούς λόγους. Οι σχέσεις Σουηδίας και Ιράν είναι τεταμένες από το 2019, επειδή οι Σουηδοι συνέλαβαν έναν πρώην Ιρανό αξιωματούχο ως εμπλεκόμενο σε μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων κατά τη δεκαετία του ΄80.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι