Ο Ερντογάν καλεί έκτακτη σύσκεψη για τους 103 ναυάρχους περί Μοντρέ και ισλαμοποίησης του στρατού

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Συνέρχεται εκτάκτως την Δευτέρα η κεντρική επιτροπή του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για να συζητηθεί το θέμα «της κοινής δήλωσης 103 απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ», όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Φατίχ Σαχίν.

Στην συνεδρίαση του κόμματος θα προεδρεύσει ο Ερντογάν που όπως και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση προβάλλει την επιστολή ως έμμεση απειλή πραξικοπήματος. «Αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση», είπε γενικός γραμματέας του ΑΚΡ Φατίχ Σαχίν για τη «δήλωση των 103» και πρόσθεσε ότι η εισαγγελία και η δικαιοσύνη θα επιληφθούν καταλλήλως του θέματος. Αλλά και η φιλόδοξη αρχηγός του ακροδεξιού “Καλού Κόμματος” Μεράλ Ακσενέρ άδραξε την ευκαιρία για αντιπολίτευση και για να προβάλει την εθνικιστική της ατζέντα χωρίς να είναι και απολύτως κατανοητό τι εννοεί:

«Κακώς παρενέβησαν οι ε.α. ναύαρχοι», είπε. «Γιατί δεν έκαναν κάτι όταν ήταν εν ενεργεία, όταν η Ελλάδα εισέβαλε σε νησιά του Αιγαίου; Αυτή η βλακώδης επιστολή τους που εκδόθηκε μέσα στη νύχτα, μας θυμίζει στρατιωτικά τελεσίγραφα και έτσι θα δώσουν  την ευκαιρία στην κυβέρνηση να το εκμεταλλευτεί», πρόσθεσε η Ακσενέρ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε  επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε  σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή 4 Απριλίου. Οι 103 υπογράφοντες την δήλωσης εκφράζουν την ανησυχία τους για τη «συζήτηση που έχει ξεκινήσει τελευταία περί ακύρωσης της σύμβασης του Μοντρέ από την τουρκική κυβέρνηση».

Ο εθνικιστής ηγέτης και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε από τον Ερντογάν  «να ξηλώσει τα γαλόνια από τους απόστρατους και να τους κόψει τη σύνταξη, γιατί αυτό μοιάζει με πραξικόπημα». Οι ίδιοι απάντησαν ότι «ενώ άλλοι κρύβονταν στις 15 Ιουλίου, εμείς αγωνιστήκαμε για να αποτύχει το πραξικόπημα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό μας και την αφοσίωσή μας στα συμφέροντα της χώρας αλλά και στο Σύνταγμα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απαντώντας μέσω twitter στους απόστρατους ναυάρχους, ζήτησε από τους Τούρκους αξιωματικούς να σεβαστούν τη στολή τους και τις αρχές της δημοκρατίας και να μην αναμιγνύονται στην πολιτική.

«Το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι ερωτευμένο με τη στολή. Είναι τιμή να φοράς αυτή τη στολή. Κι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να φέρεις αυτήν την τιμή και μετά την αποστρατεία. Τιμούμε πάντα όσους είναι πιστοί στη δημοκρατία, στο κράτος και στο έθνος και δεν χρησιμοποιούν τα γαλόνια και τις στολές τους για άσκηση πολιτικής ή και για άλλους σκοπούς…» αναφέρει

Πώς ξεκίνησε το θέμα

Μετά την απόφαση του Ερντογάν να κάνει το χατήρι του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου  ΜΗΡ αλλά και των ακραίων στοιχείων στο δικό του ΑΚΡ και να αποσυρθεί από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τις γυναίκες, σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι «τεχνικά, η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί από οποιαδήποτε συνθήκη, όπως και από του Μοντρέ για τα Στενά».

Τη νυχτα του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής 103 ναύαρχοι ε.α. συνυπέγραψαν κείμενο όπου αναφέρουν «είμαστε της άποψης ότι πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργεια η οποία θα έθετε σε αμφισβήτηση την Συνθήκη του Μοντρέ, καθώς αυτή προστατεύει κυρίως τα τουρκικά συμφέροντα και είναι η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη που συμπλήρωσε την Συνθήκη της Λωζάνης καθώς τα Στενά ήταν μεταξύ των πιο σημαντικών θαλασσίων οδών παγκοσμίως».

Συμπληρώνουν ότι «το πιο σημαντικό μάθημα που πήραμε από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου και όσα επακολούθησαν, είναι ότι οι τουρκικές  ένοπλες δυνάμεις πρέπει να σέβονται τις αμετακίνητες βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως αυτήν που ορίζει την Τουρκία ως ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος που υπακούει στο νόμο. Γι΄αυτό το λόγο καταδικάζουμε ό,τι  αποτελεί παρέκκλιση των ενόπλων δυνάμεων από τις αξίες του Ατατούρκ και εγείρουμε αντιρρήσεις σε αυτές με όλες μας τις δυνάμεις. Διαφορετικά η Δημοκρατία της Τουρκίας διακινδυνεύει να βιώσει μεγάλη οικονομική κρίση καθώς και πιο επικίνδυνα για την επιβίωσή της θέματα, όπως έχει δείξει η ιστορία».

Αναφέρονται και στις προσπάθειες ισλαμοποίησης του στρατού, με αφορμή την επίσκεψη ενός εν ενεργεία ναυάρχου στην έδρα φονταμενταλιστικής ισλαμικής σέχτας.

Αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αποκάλεσε τους «υποστηρικτές των πραξικοπηματιών να σέβονται τις αποφάσεις του έθνους και να μη στοχοποιούν δημοκρατικούς φορείς που έχουν εκλεγεί από τον λαό» και απείλησε ότι θα δοθεί η πρέπουσα απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι «πρόκειται για δηλώσεις απείθαρχων στρατιωτών, που θυμίζουν την περίοδο του πραξικοπήματος και όλα αυτά τους καθιστούν γελοίους και άθλιους».

Όλα αυτά συνδέονται έμμεσα και με τις ΗΠΑ αλλά και με το φαραωνικό έργο που επιδιώκει ο Ερντογάν, την διάνοιξη “παράλληλου” καναλιού στην ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα καταστήσει ουσιαστικά την Κωνσταντινούπολη “νησί” και θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερο έλεγχο της ναυσιπλοΐας στα Στενά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι