Α. Λινού: Κοροϊδεύει την κοινωνία η κυβέρνηση – Σε ιδιώτες η ευθύνη της για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Α. Λινού: Κοροϊδεύει την κοινωνία η κυβέρνηση – Σε ιδιώτες η ευθύνη της για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σφοδρά πυρά από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αθηνά Λινού, στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή εν μέσω κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα την σημερινή πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα καθώς έφερε στα χαρακώματα αντιπολίτευση, πανεπιστημιακούς, μαθητές και δίχασε την κοινωνία.

*Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια πλήττει το Σύνταγμα και επηρεάζει αρνητικά τη χώρα 

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε ο Αθήνα 984, έβαλε κατά τη συνταγματικότητας του επίμαχου νομοσχεδίου και διεμήνυσε μέσω της εκπομπής «Ελεύθερη Κυκλοφορία» με τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Αθηνά Κορλίρα πως: «Δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι μόνον επειδή πλήττει το Σύνταγμα, αλλά κι επειδή η δομή και το περιεχόμενό του θα λειτουργήσουν αρνητικά γενικότερα για την χώρα».

*Τα παραρτήματα δεν εγγυώνται υψηλό επίπεδο σπουδών – Χαλαροί όροι και κριτήρια για προϋπηρεσία και προσόντα των διδασκόντων

Εξειδικεύοντας, σε σχέση με τους όρους και τα κριτήρια θέσπισης των παρατημάτων εκτίμησε ότι «θα οδηγήσουν σε μείωση του επιπέδου σπουδών, καθώς βάσει του επίμαχου σχεδίου νόμου, ζητείται για την πλειονότητα των υποψηφίων να είναι κάτοχοι διδακτορικού, το οποίο αποτελεί το πρώτο, βασικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό ενός Πανεπιστημίου. Επομένως, οι άνθρωποι που θα έχουν δικαίωμα να διδάξουν, θα έχουν περιορισμένη ερευνητική εμπειρία».

Κάτι που όπως ανέφερε βρίσκεται στον αντίποδα των ζητούμενων για τα δημόσια ΑΕΙ διότι «έχουν προβλεφθεί αυστηρά προαπαιτούμενα για τους διδάσκοντες , λόγου χάρη διεθνείς δημοσιεύσεις, εμπειρία διδασκαλίας για την ένταξή τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα».

*Μάστιγα αποεπένδυσης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια

Κι εάν υποστηριχθεί ότι αυτό ενισχύει την θέση των δημόσιων πανεπιστημίων, οφείλει ταυτόχρονα να συνυπολογίσει κανείς , όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, την αποεπένδυση σε σχέση με τη διασφάλιση ικανών προϋποθέσων για την προσέλκυση καθηγητών υψηλού επιπέδου, σε αυτά.

«Πως δηλαδή κάποιος κάτοχος διδακτορικού, με ερευνητική και διδακτική εμπειρία θα συνεχίσει να εξελίσσεται όταν μειώνονται τα κονδύλια που διατίθενται στα δημόσια Πανεπιστήμια; Να σημειωθεί ότι η χορηγία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του προϋπολογισμού έφθασε στα 120 με 130 εκ για τα 120 ΑΕΙ της χώρας, σε σύγκριση με τα 310 που ήταν το 2010» διερωτήθηκε η Αθηνά Λινού.

*Κοροϊδεύει την κοινωνία η Κυβέρνηση – Εκχωρεί σε ιδιώτες τη δική της ευθύνη για την ανώτατη εκπαίδευση – Ίδια αντιμετώπιση σε υγεία και μεταφορές

Με αυτά ως δεδομένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει την κοινωνία και εκχωρεί στους ιδιώτες την δική της ευθύνη για παροχή αξιόπιστης υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει οικονομικά ούτε με άλλους τρόπους τα πανεπιστήμια. Έχει αποφασίσει να αφήσει αυτή την ευθύνη στους ιδιώτες… Προσπαθούμε να φέρουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια σε χαμηλό επίπεδο ώστε να μην παραπονούμαστε για εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο που θα φτάσουν ελλείψει κονδυλίων…Πολύ χαμηλό επίπεδο υποψήφιων φοιτητών, πολύ χαμηλό επίπεδο διδασκόντων καθηγητών. Κοροϊδεύει την κοινωνία η κυβέρνηση εκχωρώντας σε ιδιώτες την ευθύνη της για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ίδιο κάνει στην Υγεία, στις Μεταφορές και σχεδόν σε όλους τους τομείς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι