Άδωνις Γεωργιάδης: Από το πεντάευρο στο τετράευρο

Άδωνις Γεωργιάδης: Από το πεντάευρο στο τετράευρο

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης (που είχε εισηγηθεί το 2014 το “πεντάευρο” στα δημόσια νοσοκομεία), θα προωθήσει ρύθμιση ώστε οι πολίτες να πληρώνουν για τα παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων 1 ευρώ και για τα παραπεμπτικά απεικονιστικών 3 ευρώ.

Ο ΠΙΣ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη και τη 16μελή Επιτροπή του Π.Ι.Σ. για τη διαχείριση του claw-back (“κόφτης” όταν ξεπερνιέται η προϋπολογησθείσα δαπάνη) συζητήθηκαν «όλες οι παράμετροι του χρόνιου αυτού προβλήματος» και συμφωνήθηκε να γίνει «δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία», αλλά και να εφαρμοστούν διαγνωστικά πρωτόκολλα ως προϋπόθεση συνταγογράφησης «για να αντιμετωπιστεί η υπερσυνταγογράφηση».

Στο πλαίσιο του να μην επιβαρύνονται με τα clawback ο υπουργός είπε ότι θα επιβάλει ένα έως τρία ευρώ σε κάθε εξέταση, και αυτό το χρήμα δεν θα το παίρνει καν το δημόσιο, αλλά θα μένει στα εργαστήρια. Αυτά τα ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού από τον ασθενή με αιτιολογία “υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.” αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό. Αυτό το “έσοδο” από την επιβάρυνση του ασφαλισμένου, θα προστίθεται λογιστικά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Δριμεία κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει σε ανακοίνωση «προτού καν συμπληρώσει δύο μήνες ως υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κιόλας επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονταν ότι επέστρεψε στο εν λόγω Υπουργείο για να επιταχύνει τη διάλυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

»Σαν να μην έφτανε ο τιμοκατάλογος για τα απογευματινά χειρουργεία, οι ασφαλισμένοι καλούνται για μια ακόμη φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων.

»Κι όλα αυτά, λίγες μόνο ώρες αφού αποδείχθηκε ότι ο κόφτης που δήθεν πέρασε για να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές εκατοντάδων γενοσήμων φαρμάκων ευρείας χρήσης, ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα. Ο πολυδιαφημισμένος κόφτης, αφορά μόνο στο 23,8 % των φαρμάκων, με αποτέλεσμα σε μια σειρά από ευρείας κατανάλωσης φάρμακα να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων ακόμη και στο τριπλάσιο!»

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών στα λεγόμενα ‘βασικά πακέτα’, η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση της ατομικής ευθύνης πληρωμών για μεγαλύτερο μέρος των αναγκών». Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στη «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων μονάδων Υγείας στην Κρήτη» και είπε ότι «το ‘νέο ΕΣΥ’ της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ, διότι όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι