Αεροπορική επιδρομή του Χάφταρ στο αεροδρόμιο της Τρίπολης
04/07/2019Αεροπορική επιδρομή την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στοχοθέτησε το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό το οποίο λειτουργεί στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, εξέλιξη που οδήγησε στην αναστολή των πτήσεων για μερικές ώρες. Οι αρχές του αεροδρομίου αρχικά ανακοίνωσαν την αναστολή των αποπροσγειώσεων μέχρι νεοτέρας διαταγής, πάντως αργότερα το βράδυ γνωστοποίησαν ότι η κίνηση των αεροσκαφών αποκαταστάθηκε.
Δεν υπήρξαν θύματα ούτε υλικές ζημιές, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος για την ασφάλεια του αεροδρομίου. Αντιθέτως ο εκπρόσωπος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, διαβεβαίωσε ότι καταστράφηκε «το κέντρο ελέγχου τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο Μιτίγκα» στην επιδρομή.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, διεξάγουν τους τελευταίους τρεις μήνες επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα. Έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στο αεροδρόμιο, το οποίο στο παρελθόν ήταν στρατιωτική βάση και μετατράπηκε σε πολιτικό αεροδρόμιο όταν καταστράφηκε το κύριο σε μια προηγούμενη έξαρση της βίας στην πρωτεύουσα.
Ο ΛΕΣ διατείνεται ότι οι επιδρομές του έχουν στόχο «τουρκικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που απογειώνονται, σύμφωνα με αυτόν, από το αεροδρόμιο και πλήττουν τις δυνάμεις του νότια της Τρίπολης. Την Κυριακή, ανέφεραν ότι κατέστρεψαν ένα «τουρκικό UAV», σε μια επιδρομή που επίσης προκάλεσε προσωρινή αναστολή των πολιτικών πτήσεων.
Το πλήγμα αυτό έγινε την επομένη της απειλής του Χάφταρ ότι οι δυνάμεις του θα πλήξουν τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη, καθώς ο στρατάρχης κατηγορεί την Άγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους εχθρούς του, τις παραστρατιωτικές ομάδες που ορκίζονται πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη.
Οι δυνάμεις του πέρασαν κατόπιν στη δράση, συλλαμβάνοντας έξι τούρκους πολίτες, που πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα, μετά τις απειλές της Τουρκίας πως θα προχωρήσει σε αντίποινα. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη αλληλοκατηγορούνται πως χρησιμοποιούν ξένους μισθοφόρους και υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις. Ο Χάφταρ φέρεται να υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ.