Αφγανός αξιωματούχος: Το Ιράν προμηθεύει τους Ταλιμπάν με όπλα

Αφγανός αξιωματούχος: Το Ιράν προμηθεύει τους Ταλιμπάν με όπλα

Το Ιράν έχει προμηθεύσει τους Ταλιμπάν με αντιαεροπορικά βλήματα, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Ουρουζκάν του Αφγανιστάν.

Το Ιράν έχει προμηθεύσει μαχητές των Ταλιμπάν στη δυτική επαρχία Φαράχ του Αφγανιστάν με φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας γνωστά ως MANPADS, δήλωσε ο στρατηγός Μουχάμεντ Χάγια στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Azadi, το αφγανικό παράρτημα των εξωτερικών ραδιοφωνικών εκπομπών του Radio Liberty της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν προμηθεύει τους Ταλιμπάν με όπλα”, δήλωσε ο Χάγια, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούν να μεταφέρουν τα όπλα που έλαβαν από το Ιράν στο Ουρουζκάν.

“Το Ιράν έδωσε στους Ταλιμπάν αυτούς τους πυραύλους ώστε να μπορούν να στοχεύουν τα αεροπλάνα των αεροπορικών δυνάμεων του Αφγανιστάν”, δήλωσε.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν στις 27 Ιανουαρίου ότι κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στο Γκαζνί του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Οι ΗΠΑ αργότερα απέρριψαν ότι το αεροπλάνο τους καταρρίφθηκε.

Το Σώμα Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) παρέχει επίσης οικονομική υποστήριξη στους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Χάγια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε προηγουμένως κατηγορήσει το Ιράν ότι χρησιμοποεί ομάδες όπως οι Ταλιμπάν για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την αμερικανική δολοφονία εξέχοντος κυβερνήτη του IRGC Qassem Soleimani τον περασμένο μήνα. Η τρομοκρατική οργάνωση περιέγραψε τη Σολιμάνι ως «μεγάλο πολεμιστή» σε δήλωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι