Αυξάνονται τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Αυξάνονται τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης. Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο καταγράφηκε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου προς τους ιδιώτες καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,2 δις ευρώ από 2,8 δις ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν σχεδόν τα 2,6 δις. ευρώ ενώ σε 605 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι  εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος  να διαμορφώνεται στα 3,2 δις. Ευρώ.

Τα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αφού αναδεικνύονται πρωταθλητές. Αύξηση καταγράφεται και στα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Αύξηση σημείωσαν οι «κόκκινες» οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους καθώς διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ  από 273 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.

Σε υψηλότερα επίπεδα  διαμορφώνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 605 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 185 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 116 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων. Πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 173 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Εν τω μεταξύ, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι στα 5,3 δις ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ποσό των επιστροφών από την ΑΑΔΕ. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι το πλήθος εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 62%. Επίσης, ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από τις φετινές δηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί, μέσω καταβολών ή συμψηφισμών, σε ποσοστό 93,55%, ξεπερνώντας σε ποσό τα 432 εκ ευρώ.

Πηγή: Ημερησία και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx