Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα λιστερίωσης, από τρόφιμα

Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα λιστερίωσης, από τρόφιμα

Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα λιστερίωσης και στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε 20 χρόνια είχαμε μόνον 266 κρούσματα, ενώ πέρσι είχαμε 31 όλο το χρόνο και τώρα έχουμε 12 μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Η λιστερίωση, που οφείλεται σε βακτήριο στα τρόφιμα, είναι επικινδυνη κυρίως για ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά και για εγκύους και μικρά παιδιά, καθώς από τα περσινά 31 κρουσματα, έχασαν τη ζωή τους 11 ηλικιωμένα άτομα. Μία έγκυος απέβαλε και μια έγκυος γέννησε πρόωρα.

Σχετικά με την περιοχή κατοικίας πέρσι το 32% των κρουσμα΄των ήταν κάτοικοιΑττικης, το 14%, κάτικοι Κρήτης και οι υπόλοιποι από διάφορες περιοχές. Το 58% των κρουσμάτων είχαν συμπτώματα και από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο ΕΟΔΥ δεν αναφέρεται στα φετινά, αναλυτικά.

Πρόκειται για τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes. Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα. Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης ή της γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός και κατεψυγμένα λαχανικά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πιο επικίνδυνα για λιστερίωση είναι τα ωμά θαλασσινά, το σούσι, το καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια, οι έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά, τα προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς να βράσουν, αλλαντικά
προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν, μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα, μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα, κατίκι, ανθότυρο και σάλτσες για σαλάτες καθώς και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά

Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει ενημερώσει τις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας να καταγράφονται τα περιστατικά και να αποστέλλονται δείγματα για καλλιέργεια. Ενημέρωσε επισης τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Listeria monocytogenes.

Ενημέρωσε εν γένει για την αύξηση των κρουσμάτων και για την αναγκαιότητα ανταλλαγής δεδομένων για τη διαπίστωση πιθανής αύξησης των κρουσμάτων σε δείγματα τροφίμων ή σε πληθυσμούς ζώων. Επίσης ενημέρωσε για την ανάγκη να γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις σε τρόφιμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι