Αύξηση των εισαγωγών, μείωση των εξαγωγών, μεγάλο το έλλειμμα

Αύξηση των εισαγωγών, μείωση των εξαγωγών, μεγάλο το έλλειμμα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά  8,3%. Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 33,2% σε σχέση με τον Ιούνιο  του 2024

Tο προβληματικό ισοζύγιο αποδίδεται σε δύο παράγοντες: Στις εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,4%, οι δε εισαγωγές μη ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10,9%. Η αύξηση των εισαγόμενων αγαθών ήταν πιο μεγάλη από την προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών. Οι εξαγωγές παράλληλα μειώθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο και έφθασαν τα 3,94 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη ήταν η πτώση στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, που περιορίστηκαν κατά 14,4%, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ορυκτά καύσιμα, τα χημικά και τα τρόφιμα. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς ΕΕ περιορίστηκαν πιο ήπια, κατά 3,5%.

Στο εξάμηνο, τα μεγαλύτερα εξαγωγικά μερίδια εντοπίζονται στα χημικά (5,13 δισ. ευρώ), στα τρόφιμα (3,79 δισ.), στα μηχανήματα (5,86 δισ.) και στα βιομηχανικά είδη (3,17 δισ.). Σημαντική είναι και η αξία των εξαγωγών στον κλάδο των ποτών και καπνού, που ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ συνολικά προς Ε.Ε. και τρίτες χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx