Αυξήθηκαν τα κρούσματα γρίπης και COVID, αλλά και οι θάνατοι

Στο 85 - 90% η αύξηση των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής - Μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες μέρες

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός -RSV), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου

Οι δείκτες που καταγράφει εβδομαδιαία ο ΕΟΔΥ δείχνουν αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 45%, ενώ καταγράφηκαν 60 θάνατοι, δηλαδή περίπου 15 παραπάνω από το μέσο όρο των περασμένων εβδομάδων.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανιχνεύθηκε και στη χώρα μας 101 στελέχη μιας νέας υπο-παραλλαγής  που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως  “επιδημιολογικού ενδιαφέροντος”. Δεν ξέρουμε πάντως ακόμη αν η υπο-παραλλαγή αυτή προκαλεί βαρύτερη νόσηση. Αύξηση καταγράφει και η γρίπη με τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο την τελευταία εβδομάδα, όπως σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην παρουσία του συγκυτιακού ιού RSV.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έφθασε τις 1.373 ή τις περίπου 200 την ημέρα. Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, καθώς 26 ασθενείς χρειάσθηκαν διασωλήνωση στο υπό εξέταση επταήμερο έναντι 22 που χρειάζονταν κατά μέσο όρο τις προηγούμενες εβδομάδες. Πάντως πέρσι τέτοια εποχή, με ίδιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, χρειάζονταν διασωλήνωση 44 άτομα και καταγράφονταν 158 θάνατοι εβδομαδιαίως. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.

Όσον αφορά στην γρίπη, συνολικά από την αρχή επιτήρησής της, νοσηλεύτηκαν 18 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Αυξημένη είναι και η θετικότητα δειγμάτων για άλλες γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) όπως και ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό RSV.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι