Αγανάκτηση στο Ιράκ με την απονομή χάριτος σε μισθοφόρους που είχαν σκοτώσει αμάχους

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Οι Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση σήμερα στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας (ιδιωτικής εταιρείας) που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για φόνους αμάχων Ιρακινών.

«Έχασα κάθε ελπίδα εδώ και πολύ καιρό για απονομή δικαιοσύνης», δήλωσε ο Φαρς Σαάντι, Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους μοιραίους πυροβολισμούς στην πλατεία Νισούρ, ένα πολυσύχναστο σημείο στην ιρακινή πρωτεύουσα. «Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο, πήρα καταθέσεις, αλλά ήξερα ότι δεν θα απονεμόταν δικαιοσύνη», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη προς αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι τέσσερις Αμερικανοί συγκεκριμένα είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε αιματηρό επεισόδιο στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 -επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο φέρνοντας στην επιφάνεια την πρόσληψη ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό. Από τους πυροβολισμούς των ενόχων είχαν σκοτωθεί 14 άμαχοι και είχαν τραυματισθεί 17.

Οι πράκτορες της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων (της Blackwater εν προκειμένω) ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για αυτοάμυνα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει “εργολαβία” να εγγυάται την ασφάλεια των αμερικανών διπλωμάτων στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003 και για το συμβάν επέμεινε ότι οι άνδρες της απαντούσαν  σε πυρά ανταρτών.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει πλήρη χάρη σε δεκαπέντε άτομα και μεταβάλλει μερικώς ή πλήρως τις ποινές πέντε άλλων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Blackwater στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις άνδρες της Blackwater, όλοι πρώην στρατιώτες, είχαν “μακρά υπηρεσία προς το έθνος”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι