Αγία Σοφία: Έκαναν παπουτσοθήκη την ιστορική δεξαμενή!

Αγία Σοφία: Έκαναν παπουτσοθήκη την ιστορική δεξαμενή!

Αντιδράσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε το γεγονός ότι μεταβλήθηκε σε … παπουτσοθήκη μια ιστορική δεξαμενή της Αγίας Σοφίας. Η αρμόδια υπηρεσία το διαψεύδει, αλλά τα social media αναφέρονται σε αυτό εκτενώς παρά τις εκ των υστέρων διαψεύσεις, που κι αυτές εκ του προχείρου ανακοινώθηκαν.

Συγκεκριμένα, έσπασε το καπάκι της δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας και κάποιοι θεώρησαν ότι είναι το… κατάλληλο ντουλάπι για να βάλουν μέσα τα παπούτσια τους. Εν συνεχεία, και μετά το σάλο που προκλήθηκε από αναρτήσεις στο twitter, οι αρμόδιοι  διέψευσαν ότι είχαν παραμελήσει το μνημείο. Σήμερα σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας αναφέρεται ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί περί σπασίματος και παπουτσοθήκης είναι αναληθείς.

Νέος βανδαλισμός στην Αγία Σοφία (Copyright: AP -artigercek)

Μάλιστα η νομαρχία αναφέρει ότι η φωτογραφία που κάνει το γύρο των social media είναι παλιά και ότι δεν απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία, παρά τη μετατροπή της σε τζαμί, δεν παύει να αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Οι αντιδράσεις στο Twitter από Τούρκους ήταν έντονες, επειδή η δεξαμενή είχε τοποθετηθεί μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και έχει ως εκ τούτου για εκείνους ιστορική αξία.

Η Νομαρχία επιμένει ότι όσα γράφονται περί παπουτσοθήκης «αποβλέπουν στο να σπιλώσουν θεσμούς και οργανισμούς» και ότι «στο μαρμάρινο δοχείο της οθωμανικής περιόδου, το οποίο κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως δεξαμενή νερού, έγινε παλαιότερα η επισκευή του χάλκινου καλύμματός του. Το κομμάτι που έχει επικολληθεί και που απεικονίζεται στις φωτογραφίες των ειδησεογραφικών μέσων και των κοινωνικών δικτύων δεν είναι το αυθεντικό και έχει προστεθεί αργότερα. Αυτό το επιπρόσθετο κομμάτι από χαλκό τοποθετήθηκε με επικόλληση και με λανθασμένο τρόπο στο αρχικό σκέπαστρο. Στον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκε πως αυτό το χάλκινο κομμάτι της επιδιόρθωσης έσπασε στο σημείο επικόλλησης, χωρίς όμως να απωλεσθεί κανένα τμήμα του αυθεντικού καλύμματος του δοχείου. Αποφασίσθηκε να μη γίνει νέα προσθήκη, διότι πλέον αυτό επιτάσσουν οι σύγχρονοι μέθοδοι συντήρησης που έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως».

Η ανακοίνωση προσθέτει πως όλα τα έργα τέχνης στο μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο από τους ειδικούς του εργαστηρίου συντήρησης και προστασίας, οι οποίοι σε περίπτωση αλλοίωσης παρεμβαίνουν άμεσα. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε παπούτσια και η δεξαμενή παραμένει ανοιχτή.

Κατωτέρω ο χρήστης γράφει: «Έσπασαν το καπάκι και βάλανε παπούτσια. Ο Κεμάλ Ατατουρκ την έκανε μουσείο για να την προστατεύσει από αυτές τις βαρβαρότητες. Ο Κεμάλ σεβόταν την Αγία Σοφία περισσότερο από όλους». Από κάτω σχολιάζουν «αυτοί θα φάνε και τα πόμολα», «δεν έχουμε γίνει ακόμη άνθρωποι» και «😳Ήμουν στην Αγία Σοφία την τελευταία μέρα του Ραμαζανιού. Όλοι αγγίζουν τα πάντα, έχω δει ανθρώπους να κάθονται στη γωνία να τρώνε σνακ, ελπίζω να μην γράφουν και τα ονόματά τους στα μάρμαρα και στις κολώνες. 😰» και «μακάρι να είχε μείνει μουσείο»

/

/

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι