Αγνοείται η τύχη 32.574 μεταναστών που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους

default image

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του “σηκώνει τα χέρια ψηλά” για τους χιλιάδες μετανάστες που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους, όμως δεν ξέρει κανείς πού βρίσκονται.

«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχώρησης από την χώρα, κάτι που όμως στην πράξη ελέγχεται δύσκολα, είπε. (Αυτό συνηθίζεται και σε άλλες χώρες. Ο Τυνήσιος ισλαμιστής που έκανε τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, 15 μέρες πιο πριν είχε βρεθεί σε αντίστοιχο προαναχωρησιακό κέντρο στο Μπάρι της Ιταλίας και του δόθηκε η δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης και αναχώρησης για την πατρίδα του. Εκείνος όντως αποχώρησε από την Ιταλία, αλλά πήγε στη Γαλλία. Στην πράξη όλες οι χώρες με πρόβλημα, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία όμως και άλλες με μικρότερο πρόβλημα, δίνουν στους μετανάστες έγγραφο οικειοθελούς αποχώρησης επειδή δεν μπορούν να κάνουν επαναπατρισμούς.)

«Είναι δύσκολο», είπε ο κ. Μηταράκης «να εκτιμήσει κάποιος πόσοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα μας. Μπορούν να εντοπιστούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα» εξήγησε. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους επαναπατρισμούς και τις επιστροφές.

«Η Τουρκία, από τις 10 Μαρτίου 2020, με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, δεν δέχεται επιστροφές μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, αλλά για συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία», είπε ο υπουργός.

«Πόσες χιλιάδες άτομα μπορούν να φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα κανείς δεν το ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, «θα μας δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 84.000 που έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι, από την αρχή του έτους, από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 31.000 πρόσφυγες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι