Αγωγή κατά της Κομισιόν για την λογοκρισία στα ρωσικά ΜΜΕ

Αγωγή κατά της Κομισιόν για την λογοκρισία στα ρωσικά ΜΜΕ

Η Ένωση Συντακτών της Ολλανδίας κατέθεσε αγωγή ενάντια στην απαγόρευση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η αγωγή αναφέρεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία της ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν με την έγκριση εν συνεχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέβαλε στις 2 Μαρτίου  σαρωτικούς περιορισμούς στη μετάδοση των ενημερωτικών μέσων Russia Today και Sputnik σε όλη την Ευρώπη, «στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας», με το επιχείρημα ότι τα  δύο συγκεκριμένα ρωσικά ΜΜΕ «έκαναν προπαγάνδα υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Η αγωγή των Ολλανδών δημοσιογράφων κατατέθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι δεν επιδοκιμάζει το περιεχόμενο που παράγουν οι ρωσικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί, ούτε ζητεί από τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αναμεταδίδουν το περιεχόμενο των δύο συγκεκριμένων μέσων, αλλά ότι «η απαγόρευση είναι υπερβολικά ευρεία και ότι το να επιτρέπεται σε πολιτικούς να θεσπίζουν πολιτικές λογοκρισίας από τη μια μέρα στην άλλη, είναι επί της αρχής λάθος».

Ο Τόμας Μπρούνινγκ από την Ένωση Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ανέφερε συγκεκριμένα: «Αφού γίνεται αναφορά σε κυρώσεις, τότε το σκεφτικό είναι να τιμωρηθεί η Ρωσία. Στην πραγματικότητα, όμως, τιμωρείτε τους Ευρωπαίους πολίτες, με το να μην τους αντιμετωπίζετε ως ενήλικες και να μην τους δίνετε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες».

Πρόσθεσε ότι «επιτρέποντας αυτή η απαγόρευση να παραμένει χωρίς αμφισβήτηση, ουσιαστικά δημιουργείται προηγούμενο για την απαγόρευση και άλλων ειδησεογραφικών μέσων με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο. Όλοι πιστεύουμε ότι η παραπληροφόρηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας. Η λογοκρισία, όμως, είναι η εύκολη απάντηση και όχι η ορθή».

Η αγωγή της Ένωσης αυτής υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς Ολλανδούς παρόχους διαδικτύου και από την ομάδα διαδικτυακών ελευθεριών Bits of Freedom, γνωστή για τις εκστρατείες υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Bits of Freedom, ο Ρέζο Ζένγκερ, σε ανάρτηση του αναφέρει: «Η απόφαση της ΕΕ επικαλέστηκε ανησυχίες ότι το RT και το Sputnik θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, αλλά αυτή ήταν μια εξαιρετικά ασαφής αιτιολόγηση. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς πρέπει να αποκλειστεί, ποιος πρέπει να επιβάλει τον αποκλεισμό ή πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσει αυτός. Αν μια απόφαση όπως αυτή είναι πραγματικά απαραίτητη, τότε το κίνητρο θα πρέπει να αναλυθεί σαφέστερα και να ελεγχθεί από την ανεξάρτηΥη δικαιοσύνη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι