Αγωγός της ΕΥΔΑΠ προκάλεσε διαρροή φυσικού αερίου στο Παγκράτι

Αγωγός της ΕΥΔΑΠ προκάλεσε διαρροή φυσικού αερίου στο Παγκράτι

Εντοπίσθηκε το σημείο διαρροής φυσικού αερίου, που έγινε αιτία να εκκενωθούν επτά πολυκατοικίες σε δύο οικοδομικά τετράγωνα στο Παγκράτι. Οι αγωγοί του αερίου παρουσίασαν ρωγμή λόγω βλάβης της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται από τεχνικούς και, όπως φαίνεται, ο κίνδυνος έκρηξης αποτράπηκε, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν γιατί μια γυναίκα είχε παρατηρητικότητα και πρόσεξε ότι σε ένα σημείο στο πεζοδρόμιο ανέβλυζε νερό με θύλακες αέρα (φυσαλίδες) και ότι αναδιδόταν οσμή αερίου. Εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία και εν συνεχεία σήμανε συναγερμός, καθώς μετά την τρομερή έκρηξη στη Συγγρού (που τα αίτιά της ακόμη διερευνώνται), όλοι φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο. Προληπτικά εκκενώθηκαν πολυκατοικίες και διακόπηκε η κυκλοφορία.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της Εταιρείας Διαχείρισης Αερίου προκειμένου να επισκευάσουν την βλάβη και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Η διαρροή έχει προκληθεί στη διασταύρωση των οδών Πύρρου και Αινείου. Εκτιμάται ότι η διαρροή από αγωγό της ΕΥΔΑΠ αύξησε την πίεση και επηρέασε τον αγωγό φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς πιθανόν έσπασε ο αγωγός του νερού και εν συνεχεία τρύπησε τον “όμορο” αγωγό του.

Αυτό αποτελεί εικατολογία πάντως, δεδομένου ότι δεν έχει δοθεί σαφής εικόνα της βλάβης και σίγουρα η απλή διαρροή νερού από την ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να προκαλέσει οπή στις σωληνώσεις του αερίου. Εύλογα δε αναρωτιέται ο καθένας αν αρκεί μια διαρροή της ΕΥΔΑΠ (πιθανόν λόγω παγετού) για να επηρεαστούν οι σωληνώσεις του φυσικού αερίου και κατά πόσο προβλέπεται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως της Ελλάδας, οι αγωγοί αερίου να γειτνιάζουν με άλλους.

Στο σημείο έχει μεταβεί και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να ενημερωθεί και να φροντίσει για την παροχή βοήθειας στα δεκάδες άτομα που χρειάσθηκε να ξεσπιτωθούν, πολλά από τα οποία ήταν και ηλικιωμένα. Ναυλώθηκε επί τούτου και λεωφορείο ώστε οι κάτοικοι να μην είναι εκτεθειμένοι στο κρύο μέχρις ότου μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

H έκρηξη στη Συγγρού

Εν τω μεταξύ παραμένει μυστήριο το πραγματικό αίτιο της έκρηξης στη Συγγρού, όπου μια φιάλη υγραερίου ασφαλώς και δεν αρκεί για να προκαλέσει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Η εταιρεία φυσικού αερίου διατείνεται από πλευράς της ότι δεν έφταιγαν οι αγωγοί της, παρά το γεγονός ότι ο 78χρονος που τραυματίσθηκε και έμενε στο “επίκεντρο” της έκρηξης, είπε ότι είχε αντιληφθεί μια περίεργη οσμή από νωρίς, χωρίς όμως να μπορεί να εντοπίσει την πηγή της. Ήλεγξε την δική του φιάλη και δεν προερχόταν από εκεί.

Στο οίκημα δεν υπάρχει σύνδεση φυσικού αερίου, αλλά υπάρχει στο διπλανό κτίριο και περνάνε αγωγοί από τον δρόμο. Στον χώρο του 78χρονου, που ασχολείται όπως είπε με την σκοποβολή, βρέθηκαν πάρα πολλά φυσίγγια, και μια σκέψη των ειδικών είναι μήπως έπαιξε ρόλο η πυρίτιδα που περιέχεται σε αυτά. Μια άλλη σκέψη είναι αν υπήρχε και κάποιο άλλο αέριο που ενίσχυσε την έκρηξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι