ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγωνία στο Μεξικό για 10 ανθρακωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί (video)

Αγωνία στο Μεξικό για 10 ανθρακωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί (video),

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στο Μεξικό για την διάσωση 10 ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί σε βάθος 60 μέτρων σε ορυχείο της Κοαουίλα, στα βορειοανατολικά της χώρας. Περίπου 400 μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν την επιχείρηση απάντλησης των νερών από τις στοές, όμως τα δεδομένα για την ώρα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, o οποίος βρισκόταν σε περιοδεία διέκοψε και πήγε στην περιοχή και ζήτησε από τα σωστικά συνεργεία να εντείνουν τις προσπάθειες για να σωθούν οι 10 εργάτες που έχουν παγιδευτεί δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε τρεις στοές ανθρακωρυχείου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να σωθούν οι ανθρακωρύχοι. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που οδεύουμε να κάνουμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα», είπε ο Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον τόπο της καταστροφής, στην πολιτεία Κοαουίλα.

Όμως οι δύτες δεν μπόρεσαν να μπουν στις στοές, καθώς το επίπεδο των νερών παραμένει ψηλά, γύρω στα 30 μέτρα και είναι αδύνατον να φθάσουν στο βάθος των στοών που έχουν καταρρεύσει. Τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν περίπου είκοσι αντλίες. Ειδικοί φοβούνται όμως πως το επίπεδο του νερού μπορεί να ανέβει, λόγω ροής από γειτονικό ορυχείο.

Το Σάββατο το βράδυ, συγγενείς συμμετείχαν σε λειτουργία κοντά στον αυτοσχέδιο καταυλισμό όπου παραμένουν από την Τετάρτη, όχι μακριά από τη ζώνη όπου εκτυλίσσεται η επιχείρηση διάσωσης.

Η πολιτεία Κοαουίλα, η μόνη όπου γίνεται εξόρυξη άνθρακα στο Μεξικό, είναι συνηθισμένη σε τέτοιες τραγωδίες. Τον Ιούνιο του 2021, επτά εργάτες έχασαν τη ζωή τους λόγω κατάρρευσης υπόγειας στοάς. Στις 19 Φεβρουαρίου 2006, 65 ανθρακωρύχοι είχαν σκοτωθεί όταν εξερράγη αέριο συγκεντρωμένο σε στοά στην Πάστα δε Κόντσος, σε ορυχείο που ανήκε στην εταιρεία Grupo México.

Η τοπική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες, σε μία περιοχή που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, την συγκέντρωση μεταναστών που θέλουν να περάσουν στις ΗΠΑ αλλά και την έξαρση του covid παρά τις προσπάθειες επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι