Αγρότες: «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα – Η κυβέρνηση δεν καλύπτει πλήρως τα αιτήματά μας»

Αγρότες: «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα – Η κυβέρνηση δεν καλύπτει πλήρως τα αιτήματά μας»

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και τις υποσχέσεις του για φθηνότερο ρεύμα και ρύθμιση χρεών, οι αγρότες αποχώρησαν για τα μπλόκα τους, όπου όπως είπαν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Όπως είπαν αποχωρώντας οι εκπρόσωποι των μπλόκων, «θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, και εκεί θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Ο πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε τιμή για την επόμενη διετία τιμή  κιλοβατώρας 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και 9 λεπτά για όσους δεν οφείλουν. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ορίζοντα εξόφλησης μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κατά τα επόμενα οκτώ έτη υποσχέθηκε εκτιμώμενη τιμή 9 λεπτά για όλους, αλλά για το ένα τρίτο της κατανάλωσης. Οι αγρότες ζητούσαν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα άμεσα.

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η σχετική διάταξη για τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι