Αίρουν το βέτο Πολωνία και Ουγγαρία: η φόρμουλα που βρέθηκε

Αίρουν το βέτο Πολωνία και Ουγγαρία: η φόρμουλα που βρέθηκε

Η Ουγγαρία και η Πολωνία ήραν το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν συμφωνίας ότι θα αναβληθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα, το “πακέτο” βοήθειας έχει συνδεθεί με την τήρηση δημοκρατικών πρακτικών στις χώρες που θα λάβουν χρήματα  και Πολωνία-Ουγγαρία βρέθηκαν στο στόχαστρο για παραβιάσεις αρχών, οπότε κινδύνευαν να τους στερηθεί η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα οι δύο χώρες κατήγγειλαν ότι αυτό συνιστούσε παρέμβαση στα εσωτερικά των χωρών τους και ότι αποτελούσε κηδεμονία των λαών τους από μη εκλεγμένους και μη αντιπροσωπευτικούς φορείς. Ο συμβιβασμός που ενορχηστρώθηκε από την Γερμανία θα τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά στην προοπτική η χρηματοδότηση να εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου που θέτει η ΕΕ και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 με βέτο. Η πρόταση εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις  με τα δημοκρατικά πρότυπα, αλλά οι κυρώσεις δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν. H συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από Ούγγρο αξιωματούχο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι