Ακάρ: Να ζητήσει συγγνώμη το Παρίσι… που το σημάδεψαν οι Τούρκοι

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Σφοδρό “κατηγορώ” του Παρισιού κατά της Άγκυρας, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, που απαίτησε η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη.

«Εδώ και μήνες η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος», δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε τηλεοπτική εκπομπή.«Τυπικά η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες, ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία εμείς που το λέγαμε», είπε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το francetvinfo.

«Το καταστήσαμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι έγιναν πολύ δυσάρεστοι ελιγμοί εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα Le Courbet ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020. (Η Γαλλία τότε ανέφερε ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν επιθετικές ενέργειες εναντίον της γαλλικής τρεις φορές, κάτι που οι Τούρκοι αρνήθηκαν).

Η Φλορένς Παρλί διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να γίνει καινούργια αρχή στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετικό τόνο. «Τώρα τα λόγια πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Απαντώντας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε σύγχυση’ και κάνει σίγουρα λάθος όταν κάνει λόγο για παρενόχληση στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας πρέπει να έχει μπερδέψει τα περιστατικά. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όσα λέει, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη παρενόχληση δόθηκαν στο ΝΑΤΟ, το οποίο απάλλαξε την Τουρκία, υποστήριξε ο Άκαρ, “αποκαλύπτοντας σαφώς ότι οι ισχυρισμοί από τους Γάλλους είναι αβάσιμοι και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια”.

Κατά τη συνάντηση των δύο πλοίων τον περασμένο Ιούνιο, «το πλοίο μας ενήργησε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ναυτικό Δίκαιο, το Εθιμικό Δίκαιο και τις σχέσεις του με τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ», επέμεινε ο Ακάρ.

Προτρέποντας δε τη Γαλλία να αποδεχτεί το τι πραγματικά συνέβη πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμα αναμένει μια “συγγνώμη” από τους Γάλλους αξιωματούχους για το θέμα εκείνο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι