Ακάρ: Οι ΗΠΑ κάνουν λάθος με τους S-400 και η Ελλάδα να πάψει να χτυπάει ξένες πόρτες για βοήθεια

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με στρατιωτικούς διοικητές σε τουρκικές βάσεις στη Λιβύη, τη Βοσνία, στα Κατεχόμενα, στη Σομαλία και στο Κατάρ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξέδωσε δεκάδες NAVTEX αυτό το καλοκαίρι απλά για να μας παρενοχλεί, και υλοποίησε μόνο τις δύο», ενώ «ζητάει μάταια βοήθεια από άλλους».

Επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν επιβουλεύεται τα δίκαια και τα δικαιώματα καμίας άλλης χώρας. Υποστηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διάλογο και την οδό της πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας. Είπαμε “ναι” σε κάθε είδους συναντήσεις, διερευνητικές επαφές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέτρα αποφυγής στρατιωτικής εμπλοκής υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Όμως δεν βρήκαμε την κατάλληλη ανταπόκριση. Ό,τι χρειαζόταν να γίνει στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο προβαίνουν σε ανάρμοστες και άσκοπες ενέργειες. Ούτε κατάφεραν τίποτα ούτε πρόκειται να έχουν κάποιο όφελος.», είπε. «Ξανά και ξανά προσκαλούν ορισμένες χώρες στην περιοχή και νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι με το να εμφανίζονται μαζί τους. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τετελεσμένα στην περιοχή»

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε μάταιες τις προσπάθειες της Ελλάδας να χτυπά άλλες πόρτες για λύση, όταν δίπλα της είναι η Τουρκία για να δώσει λύση. «Αντί να έρθουν να καθίσουν, να μιλήσουν με την Τουρκία, προκειμένου να βρούμε λογικές και δίκαιες πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας, προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα με τα πλοία τους και τα αεροσκάφη τους. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες και το λέμε για άλλη μια φορά.. Η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της στην ΕΕ ή χτυπά άλλες πόρτες. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι αδιέξοδο. Δυστυχώς δυσκολεύονται να το αντιληφθούν οι Έλληνες», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

 

Για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 (τους απέκοψε από την προμήθεια F-35 αρχικά ενώ τώρα ψηφίστηκαν και επιπλέον κυρώσεις), είπε ότι η Τουρκία καλει σε διάλογο.

«Επανειλημμένα είπαμε στους Αμερικανούς ότι είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε και να επιλύσουμε το θέμα της αλληλεπίδρασης του συστήματος S-400 και των F-35. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες από πολιτική οικονομική, τεχνολογική άποψη και από άποψη διεθνούς δικαίου. Τα θέτουμε όλα προς συζήτηση. Έχουμε εκπονήσει μελέτες για την αξιολόγηση όλων αυτών των παραγόντων. Συνεχίζουμε τις ενέργειές μας με βάση αυτές τις μελέτες. Σε οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας, υπάρχουν έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Επομένως συνεχίζουμε να κάνουμε ελέγχους και επιθεωρήσεις» είπε. Και πρόσθεσε:

«Ως σύμμαχοι λέμε ότι η απόφαση σχετικά με τα F-35 δεν ήταν σωστή ούτε δίκαιη, ούτε λογική και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Ελπίζω οι φίλοι μας και σύμμαχοί μας να υποχωρήσουν ως προς αυτά τα λάθη τους»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι