Ακάρ: “Η Τουρκία θα στηρίξει τη Λιβύη σε ενδεχόμενη επίθεση του άνομου Χάφταρ”

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε σήμερα στην Τρίπολη, με Λίβυους αξιωματούχους, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και από το 2016 έχει διχοτομηθεί στην ουσία από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην δύση και συγκεκριμένα στην Τρίπολη και η οποία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από τον Εθνικό Κοινοβούλιο και τον στρατάρχη Χάφτρ που έχουν έδρα στην Ανατολή, την Βεγγάζη. Ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης έχανε τον πόλεμο, η ανάμιξη της Τουρκίας ανέτρεψε  το πολεμικό σκηνικό.

Με την στρατιωτική βοήθεια των Τούρκων, η κυβέρνηση της Τρίπολης ανέκτησε τον έλεγχο των βορειοδυτικών εδαφών που είχε χάσει. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία για την διενέργεια εκλογών, χωρίς όμως να υποχωρούν ούτε ένα εκατοστό από τα στρατιωτικά τους φυλάκια.

Ο Ακάρ, που συνοδευόταν από στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE, Ακάρ και Μέχρι «συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ που έχει στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης».

Προ διημέρου  ο Χάφταρ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή, καθώς δεν θα υπάρξει ειρήνη με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας».

Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης σήμερα στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν είτε στην Τουρκία είτε στη Λιβύη από Τούρκους, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών. Ανεπισήμως και επισήμως, η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης με μισθοφόρους, drones και εκπαιδευτές.  Ως βάση των Τούρκων θεωρείται η αλ Ουατίγια, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx