Άκυροι οι φόβοι για χολέρα σε κρουαζιερόπλοιο με 2.184 επιβάτες – Ήταν γαστρεντερίτιδα
26/02/2024Εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο «Norwegian Dawn» παρέμειναν από χθες 2.184 επιβάτες και 1026 μέλη του πληρώματος, ανοικτά του Μαυρικίου στην Ανατολική Αφρική, καθώς οι λιμενικές αρχές στο Πορτ Λούις δεν επέτρεπαν τον ελλιμενισμό του σκάφους. Αιτία, τα κρούσματα ασθένειας με συμπτώματα χολέρας.
Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν οι λιμενικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς τουλάχιστον 14 επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος πάσχουν από διάρροια και εμετούς και έχουν απομονωθεί στα δωμάτιά τους. Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Σκανδιναβοί. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα κρουαζιέρας cruise.blog, οι αρχές εξέτασαν αμέσως τα δείγματα για χολέρα και πριν από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για αυτή τη νόσο.
Σύμφωνα με αναφορές από επιβάτες του πλοίου, είναι πάνω από 100 τα άτομα που εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα. «Η απόφαση να μην επιτραπεί η έξοδος κανενός στην προκυμαία ελήφθη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία», ανέφερε η αρμόδια λιμενική αρχή του Μαυρικίου όταν επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν για τον εγκλεισμό.
«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτήν την ατυχία. Ενημερωθήκαμε ότι πιθανότατα θα μπορέσουμε να αποβιβαστούμε την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024», ενημέρωσε ο καπετάνιος του Norwegian τους επιβάτες του πλοίου. Εν τέλει όμως, διαπιστώθηκε ήδη ότι δεν πρόκειται για χολέρα, και επιτράπηκε ο ελλιμενισμός και η αποβίβαση. Κατά την αποβίβαση θα ελέγχονται όλοι από γιατρούς. Διερευνάται πάντως γιατί ασθένησαν τόσο πολλοί και αν η γαστρεντερίτιδα ήταν ιογενής ή υπήρχε κάτι προβληματικό στις κουζίνες του κρουαζιερόπλοιου.
Η χολέρα είναι νόσος που μεταδίδεται συνήθως από τρόφιμα ή ποτά που έχουν μολυνθεί από κόπρανα μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου. Έχει θνησιμότητα σε ποσοστό 15%. Το βακτήριο που την προκαλεί μπορεί να επιβιώσει και σε θαλασσινό νερό. Η νόσος προκαλεί διάρροιες, εμετούς, υπόταση, ταχυπαλμία και τρομερή αφυδάτωση. Η τελευταία, αν δεν αντιμετωπισθεί, απειλεί τη ζωή του ασθενούς. Η θεραπεία συνίσταται σε ενυδάτωση και αντιβίωση.
Από πέρσι τον Ιανουάριο έχουν ασθενήσει απο χολέρα σε επτά χώρες της Αφρικής περίπου 188.000 άτομα και από αυτά, απεβίωσαν τα 3.000. Πιο σκληρά χτυπήθηκε η Ζάμπια. Στη Νότιο Αφρική, όπου είχαν αποβιβαστεί προηγουμένως οι επιβάτες, σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια 1.096 κρούσματα και 47 θάνατοι.