Ακύρωσε ο Μπλίνκεν την συνάντηση με τον Λαβρόφ

Ακύρωσε ο Μπλίνκεν την συνάντηση με τον Λαβρόφ

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Προέδρου Μπάϊντεν, που ανακοινώθηκε η πρώτη δόση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η αμερικανική πλευρά, ακύρωσε τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα επεσήμανε πως  «τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση». Σημείωσε πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ,  μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (…) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης». «Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο Αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας. «Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα». Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή την σημερινή ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, ο κ Πούτιν, σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι