Αλλαγή πρωθυπουργού στην Ιορδανία
15/09/2024Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας διόρισε ως πρωθυπουργό τον βασικό βασιλικό σύμβουλό του Τζαφάρ Χασάν, καθώς η κυβέρνηση παραιτήθηκε σήμερα. Οι προ ημερών βουλευτικές εκλογές ενίσχυσαν την ισλαμικη αντιπολίτευση, σε ένα βασίλειο που τηρεί φιλοαμερικανική στάση εν γένει και που επιβιώνει κυρίως με χορηγίες και αμερικανική βοήθεια.
Ο νέος πρωθυπουργός αντικαθιστά τον Μπισέρ Χασάουνεχ, βετεράνο διπλωμάτη και πρώην βασιλικό σύμβουλο ο οποίος είχε οριστεί πρωθυπουργός πριν από περίπου 4 χρόνια, ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή ο Χασάουνεχ θα παραμείνει με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.
Με σπουδές στο πανεπιστήμιο Harvard, ο Χασάν, ένας τεχνοκράτης που χαίρει ευρέως σεβασμού, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Γάζα στην οικονομία της Ιορδανίας, η οποία επλήγη σοβαρά από τον περιορισμό των επενδύσεων και τη ραγδαία μείωση του τουρισμού.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε επιδιώξει να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που είχε εισηγηθεί ο βασιλιάς Αμπντάλα για να βοηθήσει στην αναστροφή μιας δεκαετίας υποτονικής ανάπτυξης, που κυμαινόταν γύρω στο 2%, και η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και τη σύγκρουση στο γειτονικό Ιράκ και Συρία. Η χώρα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για μέτρα λιτότητας. Δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας και “χορηγιών” στηρίζουν στην ουσία την οικονομία της χώρας.
Στις εκλογές προ έξι ημερών πρώτο κόμμα βγήκαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οι οποίοι στηρίζουν ιδεολογικά και την Χαμάς. Πήραν 31 έδρες, τις περισσότερες από τότε που αναβίωσε η κοινοβουλευτική ζωή το 1989 έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικού νόμου, και αποτελούν πλέον την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο των 138 μελών. Οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ εκπροσώπων μεγάλων ιορδανικών φυλών, αριστερών και κεντρώων κομμάτων, πρώην αντιπροσώπων και πρώην στρατιωτικού προσωπικού. Ομως ο εκλογικός νόμος ουσιαστικά δεν βοηθά να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου διατηρεί εν γένει φιλοδυτική πλειοψηφία, αλλά οι ισλαμιστές είναι πια αρκετά ισχυροι ώστε να εμποδίσουν τις “μεταρρυθμισεις” που θέλουν οι δυτικοιι και το ΔΝΤ, σύμφωνα με διπλωματές και αξιωματουχους της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιορδανίας, οι περισσότερες εξουσίες εξακολουθούν να ανήκουν στον βασιλιά, ο οποίος διορίζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Η συνέλευση μπορεί να αναγκάσει ένα υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί με πρόταση δυσπιστίας αλλά από εκεί και πέρα, οι δυνάμεις της Βουλής στην ουσία είναι μετρημένες.