Αλλαγή στη Λιθουανία: Στις εκλογές προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες έναντι των Χριστιανοδημοκρατών
27/10/2024Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα φαίνεται ότι έχει αποκτήσει προβάδισμα στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Λιθουανία σήμερα, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις μεμονωμένες περιφέρειες.
Με καταμετρημένο το 64% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες (LSDP) κερδίζουν 33 έδρες, επιπλέον των 20 που είχαν εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο, στις 14 Οκτωβρίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Το κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) προηγείται σε έξι περιφέρειες και οι έδρες αυτές θα προστεθούν στις 18 που κέρδισε στον πρώτο γύρο.
Στη Λιθουανία, με έκταση τη μισή της Ελλάδας και πληθυσμό 2,9 εκατομμυρίων, λειτουργεί ένα υβριδικό σύστημα όπου οι μισές έδρες του Κοινοβουλίου καταλαμβάνονται από εκλεγμένους βουλευτές, και οι άλλες μισές κρίνονται στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, κάτι που ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αναμένεται να διατηρήσουν την αυστηρή στάση της Λιθουανίας έναντι της Ρωσίας και τις βαριές αμυντικές δαπάνες.
Οι σοσιαλδημοκράτες πήραν το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 13 Οκτωβρίου, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες το 18%. Το αντισυστημικό Nemunas Dawn πήρε το 15%. Ο κεντροδεξιός τρικομματικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ingrida Simonyte έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει λόγω της ακρίβειας στη χώρα, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 20%. Μετά τον πρώτο γύρο, η ηγέτης του SD είπε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού της πλειοψηφίας με δύο άλλα κόμματα: “Για τη Λιθουανία” και “Ένωση Αγροτών και Πρασίνων”. Το SD έκανε μια συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να υποστηρίξει όλους τους υποψηφίους του δεύτερου γύρου ενάντια στους υποψηφίους των Χριστιανοδημοκρατών.
Τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με το SD να δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την αυξημένη ανισότητα αυξάνοντας τους φόρους στους πλουσιότερους Λιθουανούς ώστε να χρηματοδοτήσει την υγεια και τις κοινωνικές παροχές. Αλλά η άμυνα αποτελεί επίσης σημαντικό μέλημα στη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μοιράζεται σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters