Έρχεται η κακοκαιρία ILINA – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η πρόγνωση του καιρού σήμερα

Η κακοκαιρία ILINA προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυτές θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίου επιδείνωσης του καιρού.

Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της επιδείνωσης του καιρού (ΕΔΩ το δελτίο της ΕΜΥ), μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, όπως οι καταιγίδες, που προέρχονται από την εκδήλωση της κακοκαιρίας ILINA.

Τι προβλέπεται με την ILINA

Η σταδιακή αλλαγή του καιρού αναμένεται από σήμερα από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα βόρεια ορεινά, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα γενικευθούν σε όλη τη χώρα έως την Τετάρτη, με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Σήμερα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από νωρίς το πρωί θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές κατά τόπους και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα και μέσα στην ημέρα στα κεντρικά, βόρεια και τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 20 με 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα βροχής από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα 3 με 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα

Θα συνεχιστούν οι βροχές, όπου κατά τόπους θα είναι πιο έντονες ενώ ασθενής χιονόπτωση θα σημειωθεί από το βράδυ στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους στο Ιόνιο και ανατολικούς στο Αιγαίο με ένταση στα 5 με 7 Μποφόρ και τοπικά το βράδυ στο Βόρειο Ιόνιο στα 8 Μποφόρ. Το θερμόμετρο θα σημειώσει πτώση, με πιο αισθητό το κρύο στα βόρεια.

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά και τα βόρεια πιθανώς να είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 14 με 17 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη και Τετάρτη

Την Τρίτη και την Τετάρτη οι βροχές θα εξακολουθήσουν και τα χιόνια θα κατέβουν και νοτιότερα σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν πρόσκαιρα την Τρίτη μέχρι και τα 8 Μποφόρ στρεφόμενοι στο Αιγαίο σε νοτιοδυτικούς. Το θερμόμετρο σε περεταίρω πτώση δεν θα ξεπερνάει τους 14 με 16 βαθμούς.

Την Τρίτη, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 Μποφόρ. Στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πέμπτη και Παρασκευή

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα ως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Όσον αφορά την Παρασκευή, τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία δίνουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι