Άλλοι 1.000 εισήχθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε νοσοκομεία

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι από μέρα σε μέρα θα γίνουν ανοίγματα, τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και στα νοσοκομεία εισάγονται περίπου 500 άνθρωποι την ημέρα, η δε  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θέλησε να ανάψει το πράσινο φως για λιανεμπόριο και σχολεία την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να δει την εξέλιξη και κατά την τρέχουσα εβδομάδα –θα εισηγηθεί σχετικά την Τετάρτη.

Το Σαββατοκύριακο άλλοι 1.000 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία και η Επιτροπή καλείται να ζυγίσει τον αφόρητα πιεσμένο ΕΣΥ με τις ανάγκες της αγοράς. Για να “περάσει” η άρση του λοκντάουν προβάλλεται από πολλές πλευρές η κόπωση των πολιτών που «καθιστά αναποτελεσματικά τα μέτρα», οπότε  η άρση τους «θα ωφελήσει»,  παρότι άλλοι επιστήμονες θεωρούν το σχήμα οξύμωρο, και θεωρούν ότι ειναι παράλογο να καταργεί κάποιος τα μέτρα χωρίς επαρκή πρόοδο των εμβολιασμών και μειωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, καθώς  οποιαδήποτε χαλάρωση θα αυξήσει και το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα εορτασθεί το Πάσχα, οι επιστήμονες κρίνουν ως πρόωρη τη συζήτηση, ιδίως με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και με τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις αντοχές του συστήματος υγείας τον Απρίλιο.

Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν  966 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με περισσότερες από τις μισές στην Αττική. Παράλληλα, το Σάββατο τα κρούσματα ήταν 3.133 και μέσα στο Σαββατοκύριακο έχασαν την ζωή τους 126 άνθρωποι που νοσηλεύονται υπό άτακτες συνθήκες στα νοσοκομεία. Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ανέρχονται στους 5.125 και οι διασωληνωμένοι στους 735 στην επικράτεια -από αυτούς περισσότεροι από 2.000 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και άλλοι 418 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 1.066, και οι ειδικοί διαπιστώνουν κι εκεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία όμως είναι εκεί ήπια σε σύγκριση με τον τραγικό Νοέμβρη και Δεκέμβρη της Θεσαλονίκης. Σύμφωνα με μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στις επόμενες 20 μέρες μπορεί να φθάσουν τους 1.000! Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν προειδοποιήσει ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη και εν συνεχεία η κατάσταση θα βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθούν εν τω μεταξύ τα κρούσματα.

Το 12% όσων μολύνονται εκδηλώνουν σοβαρή νόσο και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ενώ το 6% αυτών χρειάζεται τελικά νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας θα αναπτυχθούν άλλες 90 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Πρόκειται για τις λεγόμενες «πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ», δηλαδή για πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια με μηχανήματα που υποστηρίζουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης και απλούς θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η παράδοση στα νοσοκομεία των 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen therapy), οι οποίες αποτρέπουν την επιδείνωση των ασθενών και μειώνουν τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Με δεδομένη την παρατεταμένη πίεση που θα δεχθούν τα νοσοκομεία της Αττικής τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι επικεφαλής της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έχουν ζητήσει από κάθε γενικό νοσοκομείο της αρμοδιότητας τους να διαθέσει 30 επιπλέον απλές κλίνες κορωνοϊού (εξαιρούνται τα παιδιατρικά, τα μαιευτήρια, τα ογκολογικά, τα ψυχιατρικά και όσα είναι αποκλειστικής νοσηλείαςcovid).

Ουσιαστικά θα ανοίξει μία νέα κλινική covid-19 30 κλινών σε τουλάχιστον 14 νοσοκομεία της Αττικής, στην οποία θα συνδράμουν οι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευθεί. Σε περίπτωση δε που χρειαστούν και άλλοι ιατροί, αρμοδίως λέγεται πως θα γίνει εκ νέου επιστράτευση ιδιωτών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών. Με αυτό το σχέδιο εξασφαλίζονται 420 επιπλέον κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εν ανάγκη να μετατραπούν σε νοσοκομεία μόνον για κορονοϊό το Θριάσιο και το Ιπποκράτειο. Επίσης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος προγράμματος των εφημερευόντων νοσοκομείων. Αντί κάθε νοσοκομείο να εφημερεύει ανά τέσσερις ημέρες, εξετάζεται να μπαίνει στην εφημερία κάθε δύο ημέρες.

Η ύστατη επιλογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης επιδημίας στην Αττική είναι η ανάπτυξη νοσοκομείων «εκστρατείας» σε στάδια και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, όπως πχ. το ΟΑΚΑ. Το ίδιο σενάριο είχε εξεταστεί και τον περασμένο Νοέμβριο για τη βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τις υγειονομικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη που είχαν δεχθεί χιλιάδες ασθενείς. Το «Βελίδειο» συνεδριακό κέντρο ήταν ένας από τους χώρους που είχε κριθεί κατάλληλος για να μετατραπεί σε νοσοκομείο «εκστρατείας».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι θα έχει επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό έως και 30% στις αρχές Μαΐου, αφού βάσει των παραλαβών των εμβολίων τον Απρίλιο θα γίνουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Οι πλέον ευάλωτοι στη νόσο Covid-19, δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 χρόνων θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις αρχές Μαΐου, όχι όμως και την δεύτερη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι