Άλλοι πέντε όμηροι νεκροί σε τούνελ της Χαμάς – Άγνωστο πώς σκοτώθηκαν

Άλλοι πέντε όμηροι νεκροί σε τούνελ της Χαμάς – Άγνωστο πώς σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί και άλλοι όμηροι της Χαμάς

«Πέντε Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν από τη Χαμάς βρίσκονταν σε μια υπόγεια σήραγγα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, παρουσιάζοντας πλάνα από τούνελ που όμως δεν δείχνουν κάτι σχετικό. Απλά φαίνεται μια τουαλέτα με λευκά πλακάκια και ένα δωμάτιο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το ερώτημα πώς πέθαναν οι πέντε όμηροι. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. «Θα ενημερώσουμε τις οικογένειες και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι επιθυμούν, το κοινό», είπε. Πρόκειται πάντως για τρεις στρατιώτες και οι δύο πολίτες που είχαν πιαστεί όμηροι μεταξύ των 240 ατόμων που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σοροί τους ανακτήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου μάλλον, χωρίς να είναι βέβαιο. Την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε τρεις νεαρούς ζωντανούς σε έναν μικρό χώρο και έγραψε «Εσείς τους σκοτώσατε». Ήταν για τους τρεις που απελευθερώθηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες και που ενώ προσπάθησαν να εξηγήσουν στους στρατιώτες του Ισραήλ ότι ήταν όμηροι, οι ένοπλοι τους σκότωσαν θεωρώντας τους μέλη της Χαμάς.

Η Χαμάς είχε ανακοινώσει και άλλες φορές ότι κάποιοι όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Επισης προ δυο ημερών είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επαφή με την ομάδα που κρατούσε πέντε ομήρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να είναι νεκροί, επειδή βομβαρδίστηκε το κρησφύγετο. Πιθανόν όμως να μην εννοούσε αυτούς τους πέντε στους οποίους αναφέρεται σήμερα το Ισραήλ, καθώς δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες, αν και εν γένει υπάρχει μια ασάφεια ως προς το πού και πότε και ποιοί.

Οσον αφορά στο νέο βίντεο του Ισραήλ από τα τούνελ, δείχνει μηχανικούς του σε ένα σκοτεινό δίκτυο από σήραγγες που, όπως λέει, είχε δύο επίπεδα, το ένα σε βάθος 10 μέτρων και το δεύτερο σε βάθος «δεκάδων μέτρων». Μία σήραγγα οδηγούσε στο σπίτι του Αχμάντ Αλ Γαντούρ, του επικεφαλής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα. Ο Γαντούρ και άλλοι διοικητές της φέρονται να σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στις 26 Νοεμβρίου.

Το βίντεο δείχνει επίσης ένα τμήμα της σήραγγας που είναι στρωμένο με λευκά πλακάκια και ένα  λουτρό με μια απλή ντουζιέρα, μια λεκάνη και ένα νιπτήρα. Σε διπλανό χώρο διακρίνεται ένα τραπέζι και ένας πάγκος και σε μια παρακείμενη σήραγγα διακρίνεται ένας ψύκτης νερού και κουτιά με σφαίρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι