Αμερικανικές επιθέσεις στην Συρία κατά ιρανικών στόχων… Κλιμάκωση

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

Σε αεροπορική επίθεση σε περιοχή της Συρίας, η οποία όπως υποστηρίζουν είχε στόχο «εγκατάσταση που ανήκει σε πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν», προχώρησαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τους ανώνυμους αξιωματούχους, η αεροπορική επίθεση εγκρίθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η συγκεκριμένη επίθεση ήρθε μετά από σειρά πυραυλικών επιθέσεων εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι οποίες σημειώθηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις, ισχυρισμό τον οποίο η Τεχεράνη απέρριψε έντονα. Ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ είχαν συμφωνήσει πως πρέπει να υπάρξουν αντίποινα. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως, ο Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι συζήτησαν τις επιθέσεις και συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι για αυτές «πρέπει να θεωρηθούν πλήρως υπόλογοι».

Οι πυραυλικές επιθέσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν στις 15 Φεβρουαρίου, περίπου δώδεκα πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Ερμπίλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, στοιχίζοντας τη ζωή ενός πολιτικού εργολάβου και τραυματίζοντας εννέα άλλους ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση αναφέρθηκε πως ανέλαβε μια σιιτική παραστρατιωτική ομάδα, η Σαράγια Αουλίγια αλ-Νταμ.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως, αρκετοί πύραυλοι έπληξαν την Πράσινη Ζώνη στην Βαγδάτη, χωρίς να προκληθούν θύματα, ενώ ακολούθησε και άλλη επίθεση, που κατέστρεψε πολλά κτίρια στην Αλ-Χαριτίγια, μια γειτονική κατοικημένη γειτονιά.

Όσον αφορά τις επιθέσεις, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εξακολουθεί να τις ερευνά και δεν έχει αποδώσει ακόμη ευθύνες. Ωστόσο, επεσήμανε πως, οι ΗΠΑ «θα θεωρήσουν το Ιράν υπεύθυνο για τις πράξεις των αντιπροσώπων του που επιτίθενται στους Αμερικανούς», λέγοντας ότι οι ρουκέτες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ήταν «ιρανικές» και είχαν «ιρανική προέλευση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι