Αμερικανός 72 ετών καταδικάσθηκε ως μισθοφόρος των Ουκρανών

Τι διδάσκει ο πόλεμος στην Ουκρανία για το ελληνοτουρκικό μέτωπο, Θέμης Τζήμας

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα Αμερικανός πολίτης 72 ετών ομολόγησε σήμερα σε δικαστήριο της Μόσχας ότι υπηρετούσε ως μισθοφόρος κατά της Ρωσίας, έναντι 1.000 δολαρίων το μήνα.

Πρόκειται για τον Στέφεν Τζέιμς Χάμπαρντ, από το Μίσιγκαν, που ταξίδευε στο εξωτερικό κάνοντας μαθήματα αγγλικών, και που συζούσε από το 2014 με Ουκρανίδα την ανατολική Ουκρανία. Εν συνεχεία, όταν χώρισαν, έμενε μόνος τους σε πόλη που βρίσκεται πλέον υπό την έλεγχο των Ρώσων.

Η αδελφή του αμφισβητεί την ομολογία του Χάμπαρντ και λέει στο Reuters ότι «ο Στέφεν ήταν απίθανο να πάρει όπλο στην ηλικία του». Το ρωσικό πρακτορείο RIA αναφέρει ότι ο Χάμπαρντ παραδέχθηκε κατά την ακρόαση στο δικαστήριο της Μόσχας ότι έλαβε χρήματα για να πολεμήσει για λογαριασμό της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Προφυλακίσθηκε την περασμένη εβδομάδα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από επτά έως 15 χρόνια.

Το RIA μεταδίδει ότι στο δικαστήριο κατατέθηκε ότι ο Χάμπαρντ είχε υπογράψει σύμβαση με μια ουκρανική μονάδα στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας κατά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Του παρείχαν εκπαίδευση, όπλα και πυρομαχικά. Συνελήφθη από Ρώσους στρατιώτες λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο Χάμπαρντ. Ο δικηγόρος του δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε ερωτήματα του Reuters για το θέμα. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι γνωρίζει για την κράτηση ενός Αμερικανού πολίτη, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx