Αναφορές περί ενδεχόμενης νέας πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό τον Ιούλιο
02/05/2025
Πληροφορίες περί διερεύνησης ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό μορφή πενταμερούς συνάντησης τον προσεχή Ιούλιο, καταγράφηκαν στον τουρκικό Τύπο ήδη από την 1η Μαΐου. Οι αναφορές αυτές βασίζονται σε διαρροές πηγών του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και προβάλλονται με ανάλογη έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση της Τουρκίας υπέρ της λύσης «δύο κρατών».
Βασικά σημεία των δημοσιευμάτων:
Αναφορά σε επικείμενη πενταμερή συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη Ιουλίου, με τη συμμετοχή του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου (Ερσίν Τατάρ και Νίκου Χριστοδουλίδη), των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας και εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επικέντρωση στη θεματολογία της συνάντησης, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει:
Συνεργασία σε πρακτικά ζητήματα (διευκόλυνση καθημερινότητας),
Άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης,
Αποναρκοθέτηση του νησιού,
Προγράμματα περιβαλλοντικής συνεργασίας,
Κοινή παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη,
Συντήρηση κοιμητηρίων και ίδρυση επιτροπής νεολαίας.
Ανάδειξη της τουρκικής θέσης για λύση δύο κρατών ως «μόνης ρεαλιστικής βάσης για τη συνέχιση των συνομιλιών», με έμφαση στην κυριαρχική ισότητα και την ισότιμη διεθνή αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων.
Κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την ΕΕ, με τις τουρκικές πηγές να καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα τρίτα μέρη «να αποσύρουν την στήριξή τους προς τους Ελληνοκυπρίους, την οποία παρέχουν υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», και να στηρίξουν τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Αναλυτικά τα δημοσιεύματα:
1. Hürriyet: «Κρίσιμη συνάντηση στην Κύπρο: Θα εξεταστούν οι τομείς συνεργασίας» Σημειώνεται η πρόθεση για πενταμερή συνάντηση στα τέλη Ιουλίου με συμμετοχή του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επικεντρώνεται στους πρακτικούς τομείς συνεργασίας, όπως η αποναρκοθέτηση, η ηλιακή ενέργεια και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Οι τουρκικές πηγές ζητούν από την ΕΕ να σταματήσει τη μονομερή στήριξη προς τους Ελληνοκυπρίους.
2. Hürriyet Daily News : «60-year-old Cyprus talks reach new stage: Ankara» Ο νέος γύρος συνομιλιών θεωρείται από την Άγκυρα ως καμπή στην ιστορία των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς για πρώτη φορά το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν τέθηκε καν στο τραπέζι.
3. Daily Sabah: «UN plans another Cyprus meeting as Türkiye presses for two states» Εκτενές δημοσίευμα, εστιάζει:
Στην «επιτυχία» της τουρκικής διπλωματίας να αποκλείσει το ομοσπονδιακό μοντέλο από τη συνάντηση της Γενεύης τον Μάρτιο,
στην επιμονή της Άγκυρας στη λύση δύο κρατών και στην ανάγκη αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων. Στην πρόθεση του ΟΗΕ να διορίσει Προσωπικό Απεσταλμένο για την παρακολούθηση των εξελίξεων,
στην κατηγορία προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για άρνηση επί ίσοις όροις μοιράσματος των οικονομικών και πολιτικών πόρων του νησιού.
4. Turkiye: «Ο μόνος δρόμος στην Κύπρο είναι η τουρκική θέση – Το ενδεχόμενο μιας ομοσπονδίας έχει εξαλειφθεί» Το δημοσίευμα προβάλει την τουρκική θέση ως επικρατούσα πλέον και παρουσιάζει τη λύση δύο κρατών ως την μόνη βιώσιμη επιλογή. Τονίζεται επίσης η «αποτυχία των Ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν την ισότητα».
5. Milliyet: Επισημαίνει ότι η «πρωτοβουλία του ΟΗΕ για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα της ρεαλιστικής στάσης της Τουρκίας» και πως «δεν μπορεί να επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους μοντέλο που δεν αντανακλά την κυρίαρχη ισότητά τους».
Κατακλείδα
Η τουρκική επικοινωνιακή στρατηγική για το Κυπριακό εμφανίζεται εκ νέου ενιαία, συντονισμένη και αναβαθμισμένη όσον αφορά την προβολή της λύσης δύο κρατών ως de facto θέσης διαπραγμάτευσης.
Η ταυτόχρονη προβολή της ίδιας «διαρροής» σε φιλοκυβερνητικά μέσα, τόσο τουρκόγλωσσα όσο και αγγλόφωνα, μαρτυρά οργανωμένη ενημερωτική προσπάθεια με αποδέκτες την εγχώρια αλλά κυρίως τη διεθνή κοινή γνώμη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον αποκλεισμό του ομοσπονδιακού μοντέλου και στην προσδοκία για αλλαγή στάσης εκ μέρους τρίτων μερών (ΕΕ, ΟΗΕ).
Η επερχόμενη συνάντηση του Ιουλίου προβλέπεται να λειτουργήσει ως εργαλείο προβολής της τρέχουσας τουρκικής διπλωματικής στρατηγικής.