Ανακάλυψε τουρκικά όπλα ο Χάφταρ; Νέος βομβαρδισμός αεροδρομίου
18/08/2019Δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα σε πολιτικό αεροδρόμιο της δυτικής Λιβύης το οποίο δεν είχε ουδεμία στρατιωτική χρήση, κατήγγειλε ο ΟΗΕ σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις του ΛΕΣ ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν δύο φορές το αεροδρόμιο στην Ζουάρα, δυτικά της Τρίπολης, διαβεβαιώνοντας ότι στοχοθέτησαν υπόστεγα τουρκικών drones.
Οι επιδρομές αυτές εντάσσονταν στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας, που διανύει τον πέμπτο της μήνα, με σκοπό να αποσπαστεί η λιβυκή πρωτεύουσα από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Ο στρατάρχης Χάφταρ έχει συμμαχήσει με μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε όμως σε ανακοίνωσή της ότι επισκέφθηκε το αεροδρόμιο στη Ζουάρα και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμιά στρατιωτική υποδομή, ούτε στρατιωτικοί πόροι.
«Η Αποστολή επαναλαμβάνει την καταδίκη των επιθέσεων που διεξήχθησαν από τις δυνάμεις του ΛΕΣ εναντίον του αεροδρομίου της Ζουάρας, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές», τόνιζε και πρόσθεσε ότι ο διάδρομος αποπροσγειώσεων υπέστη ζημιά.
Ο ΛΕΣ έπληξε εξάλλου αργά το βράδυ του Σαββάτου από αέρος επανειλημμένα αεροπορική βάση στη Μισράτα, πόλη της δυτικής Λιβύης δυνάμεις από την οποία συμβάλλουν στην άμυνα της Τρίπολης, ανέφεραν κάτοικοι της πόλης. «Ακούστηκαν τρεις τεράστιες εκρήξεις», είπε ένας εξ αυτών. Δεν ήταν διαθέσιμος εκπρόσωπος του ΛΕΣ για σχόλια.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ κλιμακώνουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του αεροδρομίου της Τρίπολης και άλλων στόχων, καθώς οι χερσαίες μονάδες τους δεν καταφέρνουν να διασπάσουν τις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Η Τουρκία έχει προμηθεύσει στις δυνάμεις της ΚΕΕ τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εφοδιάσει τον ΛΕΣ με παρόμοια μέσα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η πολιορκία της Τρίπολης, που διέγραψε τις ελπίδες των Ηνωμένων Εθνών ότι θα προχωρούσε η πολιτική διαδικασία συμφιλίωσης στην οποία μεσολαβούσαν και ότι θα διεξάγονταν εκλογές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, διατηρεί τη Λιβύη στο χάος που επικράτησε μετά το 2011 και την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.