Αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία
29/12/2024Το 2025 όλα δείχνουν ότι θα κάνει ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων, καθώς έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων τα κρούσματα αναπνευστικών ιώσεων προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, αυξάνεται σε ένταση το κύμα ιογενών ιώσεων που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα.
«Για παράδειγμα παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων των εν λόγω ιώσεων αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια», είπε η κ.Τσικρικά.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και διασποράς στην κοινότητα, αναφέρει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την κ. Τσικρικά, οι αναπνευστικοί ιοί και τα παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα, πονοκέφαλο, πόνο στο μυικο σύστημα και στις αρθρώσεις, έκδηλη αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συνλοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.
«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο και γηρασμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», τονίζει η Δρ Τσικρικά Σταματούλα.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό», υπογραμμίζει, «ότι μόνο η τεκμηριωμένη γνώση αποτελεί τη μέγιστη δύναμη και τον θεμέλιο λίθο πρόληψης και όχι η αναζήτηση στον “γιατρό του ίντερνετ” όπου τις περισσότερες φορές αναγράφονται ανακριβείς, μη επικυρωμένες και γενικόλογες πληροφορίες, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης και λήψη αγωγής. Οι ευπαθείς είναι σκόπιμο να αποφεύγουν το συγχρωτισμό, κάτι όμως δύσκολο στην εορταστική περίοδο. Συστήνεται να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας σε χώρους με άλλα άτομα και εν γένει να αποφεύγουν την παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ