Αναποφάσιστοι οι Αρμένιοι για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αναποφάσιστοι οι Αρμένιοι για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η σημαία των Αζέρων κυματίζει στην πρωτεύουσα της αρμενικής Στεπανακέρτ, αλλά οι Αρμένιοι άλλαξαν γνώμη για την επισημοποίηση από πλευράς τους της διάλυσης της αυτόνομης δημοκρατίας τους, κι ας έχασαν τον πόλεμο

Ο ηγέτης των Αρμενίων του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ επρόκειτο να αναγγείλει την διάλυση της αυτόνομης οντότητας από 1ης Ιανουαρίου, αλλά ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει τη διάλυση που είχε προαναγγείλει.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή κατοικείτο κυρίως από Αρμενίους, ενώ αντίστοιχα ένας θύλακας στην Αρμενία κατοικείτο κυρίως από Αζέρους. Δημιουργήθηκαν δύο θύλακες, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατόπιν συγκρούσεων το 1990 αυτονομήθηκε, χωρίς όμως να το αναγνωρίζει κανένα κράτος, ενώ ο αντίστοιχος θύλακας με τους Αζέρους, το Ναχιτσεβάν, αναγνωρίζεται ως αυτόνομη δημοκρατία και θεωρείται αποσπασμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Μετά το νέο πόλεμο το 2020 οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επαναλήφθηκαν και προ τριών μηνών μηνών οι Αζέροι με κεραυνοβόλα επίθεση το κατέλαβαν. Έκτοτε χιλιάδες Αρμένιοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ηγέτης των Αρμενίων, ανακοίνωσε την αυτοδιάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024. Στο διάταγμα ανακοινωνόταν η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανισμών την 1η Ιανουαρίου 2024» και πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Ωστόσο, σε μια θεαματική ανατροπή και δέκα μέρες πριν από την προαναγγελθείσα αυτή αυτοδιάλυση ο Σαχραμανιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με άλλους ηγέτες στο Γερεβάν, δήλωσε σήμερα πως «στο νομικό πεδίο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ. η αρμένικη ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ), δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να προβλέπει τη διάλυση των κυβερνητικών θεσμών».

Σχετικά με το διάταγμα που είχε υπογράψει ο ίδιος στα τέλη Σεπτεμβρίου για αυτοδιάλυση, το γραφείο του Σαχραμανιάν απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «αυτό είναι ένα άνευ αξίας έγγραφο» και πως «κανένα έγγραφο δεν μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε με τη βούληση του λαού».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Σαχραμανιάν δεν έχει πλέον καμία εξουσία για την τύχη του θύλακα μετά τη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία το Μπακού ανακατέλαβε όλο το θύλακα. Έκτοτε περίπου 110.000 Αρμένιοι του θύλακα κατέφυγαν στην Αρμενία. Στην Στεναπακέρτ, την πρωτεύουσα του Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ, υψώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου η αζερική σημαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι