Αναποφάσιστοι οι Κούρδοι – Τελικά κατεβάζουν υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές στην Πόλη

Αναποφάσιστοι οι Κούρδοι – Τελικά κατεβάζουν υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές στην Πόλη

Αν και πριν από μόλις τρεις ημέρες το φιλοκουρδικό κόμμα DEM (Κόμμα Ισότητας των λαών και της δημοκρατίας)  φερόταν να αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα της Ντεμιρτάς στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και να στηρίξει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, μη διασπώντας την αντιπολίτευση και μη διακινδυνεύοντας με δύο υποψηφίους, να νικήσει τελικά ο υποψήφιος του ΑΚΡ ή του Ερντογάν, σήμερα αλλαξογνώμησε Ανακοίνωσε και πάλι δικό του υποψήφιο για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Το κόμμα αυτό είναι σημαντικό γιατί ανήκει στο συνασπισμό της αριστερής ως επί το πλείστον φιλοκουρδικής συμμαχίας της χώρας. Το 2019 είχε υποστηρίξει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τότε υποψήφιο του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), απέναντι στο ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από 20 μέρες περίπου η Μπασάκ Ντεμιρτάς, σύζυγος του φυλακισμένου ηγέτη Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη δημαρχία και πριν από τρεις μέρες την απέσυρε. Όπως είπε, κατόπιν συζητήσεων στο κόμμα έκρινε τελικά πως δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύσουν να πάρει το δήμο το ΑΚΡ. Πιθανόν όμως να ήταν προσωπική απόφασή της, γιατί το “τελικά” αποδεικνύεται ότι δεν ίσχυε.

Σήμερα ανακοινώθηκε ως υποψήφια για τον ίδιο δήμο η 56χρονη Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, που έχει εκλεγεί κατά το παρελθόν βουλευτής στο Ερζερούμ (ανατολική Τουρκία). Η Μπεστάς είναι δικηγόρος. Σύμφωνα με το σύστημα συμπροεδρίας το οποίο έχουν εμπνευστεί από τους Γερμανούς Πράσινους, που ισχύει για όλους τους εκλεγμένους του κόμματος, ο Μουράτ Τσέπνι, πρώην βουλευτής, θα είναι συνυποψήφιός του DEM.

“Είμαστε ένα αρκετά ισχυρό και έμπειρο πολιτικό κίνημα και δεν θέλουμε να περιοριζόμαστε από άλλους σχηματισμούς”,  αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την απόφαση του κόμματος. Οι αντιτιθέμενοι στην υποψηφιότητα του κόμματος DEM στην Κωνσταντινούπολη κατηγορούν το κόμμα ότι διευκολύνει μια ενδεχόμενη νίκη του AKP στερώντας τον απερχόμενο δήμαρχο του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου από την υποστήριξη των Κούρδων εκλογέων. Πιθανόν να υπάρχουν πολλές τάσεις στα κόμματα που είναι συνασπισμένα ως φιλοκουρδικά.

Ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει την πόλη το 2019 χάρη και στην υποστήριξη του δεξιού “Καλού Κόμματος”  (Iyi Parti) αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος, που είχε αποφασίσει να μην κατεβάσει υποψήφιο ώστε να μην διασπαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης σε αυτή την πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ζει μια σημαντική κουρδική κοινότητα. Και το “Καλό Κόμμα” και το φιλοκουρδικό είχαν περίπου από 10% των ψήφων έκαστο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όμως πολλοί Κούρδοι εκλογείς δεν έχουν συγχωρέσει τη στάση του CHP στο οποίο εντάσσεται ο Ιμάμογλου και το οποίο στράφηκε εναντίον τους μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Μάιο του 2023. Από πλευράς ΑΚΡ και Ερντογάν προωθείται ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, που έχει ως “ατού” το ότι έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους σεισμούς, και προφανώς το ΑΚΡ ποντάρει στον φόβο της μεγαλούπολης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι