Αναστασιάδης: Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Ναι στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά όχι υπό συνθήκες εκφοβισμού και απειλών από πλευράς της Άγκυρας είπε ο Κύπριος Πρόεδρος στην ομιλία του προς την 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία λόγω του κορωνοϊού γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ετοιμότητα να ανταποκριθεί θετικά και εποικοδομητικά στις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, αρκεί όπως είπε να προηγηθεί η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να συμβάλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους και όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού και απειλών από πλευράς της Άγκυρας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, στις απειλές για επικείμενο άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων αλλά και στη συνεχιζόμενη κατοχή από το 1974 μέχρι και σήμερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει το πλέγμα παραβιάσεων της Άγκυρας σε σχέση με τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ, για να τονίσει με έμφαση το ρόλο της Κύπρου στον τομέα της συνεργασίας και την σταθερότητας στην περιοχή μέσα από τις τριμερείς και πολυμερείς συμπράξεις στις οποίες συμμετέχει στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς να αποκλείει συμμετοχή οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κατηγόρησε την Άγκυρα για επιμονή στη διατήρηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεως και στο μονομερές δικαίωμα επέμβασης, καθώς και στη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων.

Τόνισε πως η Τουρκία ευθύνεται για την μη επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάανά και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο διακαής πόθος και ο σκοπός της είναι η εγκαθίδρυση ή επιβολή μιας λύσης δύο κρατών ή ενός συνομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης. Επεσήμανε μάλιστα πως είναι η Τουρκία που απορρίπτει για την ώρα την προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη διαβουλεύσεων από εκεί που έμειναν στη Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017.

Υπενθύμισε τις συγκλίσεις τόσο το 2011 όσο και το 2015 μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους θα κατανέμονταν στην ομόσπονδη Κυβέρνηση και πως η Ομόσπονδη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ αλλά και συμβαλλόμενος μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθύμισε επίσης την εγκαθίδρυση Εθνικού Κυρίαρχου Ταμείου αλλά και την πρόταση για δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας για έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογογανθράκων στη βάση αναλογίας του πληθυσμού των συνιστώντων κρατών.

Το διεθνές δίκαιο, κατέληξε, δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx