Μέρκελ προς Ρωσία: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον Ναβάλνι (upd)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ουσίες που αναστέλλουν την χολινεστεράση βρήκαν οι Γερμανοί γιατροί στον Ναβάλνι και αναφέρονται σε δηλητηρίαση που αντιμετωπίζεται με ατροπίνη.

Συγκεκριμένα, σε tweet του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, αναφέρεται ότι  «βρέθηκαν στοιχεία που υποδηλώνουν δηλητηρίαση από ουσία της ομάδας των αναστολέων χολινεστεράσης. Μας είναι άγνωστη η συγκεκριμένη ουσία και χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις. Το αποτέλεσμα της τοξικής ουσίας, η αναστολή της χολινεστεράσης, διαπιστώθηκε από πολλά τεστ και από ανεξάρτητα εργαστήρια. Οπότε του χορηγούμε ως αντίδοτο ατροπίνη. Δεν είναι σαφής η πρόγνωση. Δεν μπορουν να αποκλεισθούν μελλοντικά κάποια νευρολογικά προβλήματα».

Επίσης αναφέρεται ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν απειλείται αυτή τη στιγμή η ζωή του και συνεχίζει να παραμένει σε τεχνητό κώμα, όπως στο νοσοκομειο της Σιβηρίας.

Η ομάδα αυτών των αναστολέων χρησιμοποιούνται και σε φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά προφανώς για να μιλούν για δηλητηρίαση οι Γερμανοί γιατροί, θα απέκλεισαν τους αναστολείς που χρησιμοποιεί η φαρμακοβιομηχανία.

Μέρκελ και Μάας

Μετά τις ανακοινώσεις των Γερμανών γιατρών, η Καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε κοινή τους δήλωση ζητούν από την Ρωσία να διερευνηθεί η υπόθεση Ναβάλνι και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

«Λόγω του εξέχοντος ρόλου του Ναβάλνι στην αντιπολίτευση της Ρωσίας οι αρμόδιες αρχές καλούνται επειγόντως να διαλευκάνουν την υπόθεση με διαφάνεια μέχρι κεραίας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Ελπίζουμε ο Ναβάλνι να αναρρώσει πλήρως ξανά» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση η καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Οι Ρώσοι γιατροί διαψεύδουν

«Από την πρώτη στιγμή ψάξαμε ναρκωτικές ουσίες, ψυχοτρόπα, τοξικές ουσίες, και οι αναστολείς που λένε ότι βρήκαν στην Γερμανία, ήταν μεταξύ αυτών που αναζητήσαμε. Δεν βρέθηκαν ίχνη τους σε καμία εξέταση στη Σιβηρία», λένε οι γιατροί που κούραραν τον Ναβάλνι στο Ομσκ της Σιβηρίας. «Επίσης ο ασθενής δεν είχε καν τα συμπτώματα που θα προκαλούσαν οι αναστολείς αυτοί. Εμείς είπαμε και στους Γερμανούς εξαρχής να μοιραστούμε τα δείγματα του Ναβάλνι, να διαπιστώσουν κι αυτοί ότι στα δικά μας δείγματα αυτές οι ουσίες δεν ανιχνεύονται. Υποστηρίζουν επισης ότι έδωσαν στον Ναβάλνι σωτήρια ατροπίνη, μα και στη Σιβηρία του δόθηκε και συζητήσαμε με τους Γερμανούς γιατρούς όσο ήταν στην Ομσκ και προτού πάρουν τον ασθενή στο Βερολίνο, αν ήταν σκόπιμο να του ξαναχορηγηθεί ατροπίνη»

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Σιβηρίας αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «η παρουσία  διάφορων χημικών αντιδράσεων στον οργανισμό του ασθενούς μπορεί να έχει προκληθεί είτε από τη χορήγηση άλλων φαρμάκων είτε και από τη φυσική πορεία της καταπόνησής του. Το βασικό είναι ότι η κατάσταση του ασθενούς δεν επιδεινώθηκε με τη διακομιδή. Ελπίζουμε ότι η σταθεροποίηση και η βελτίωση που παρουσίασε στη Σιβηρία θα συνεχιστεί και στο Βερολίνο και είμαστε ανοιχτοί για διάλογο με τους Γερμανούς συναδέλφους μας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι