Αναβάλλεται για μια εβδομάδα η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Στις 10:30 η «προ ημερησίας» αντιπαράθεση των αρχηγών για την ακρίβεια

Αποσύρθηκε προσωρινά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ,  μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η τροπολογία αναμένεται να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα, μέσα σε άλλο νομοσχέδιο με κάποιες τροποποιήσεις.

Αποσύροντας την διάταξη για την παροχή έργου στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον υπουργό ότι φέρνει λίγο πριν την εκπνοή της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και εφόσον έχουν τοποθετηθεί οι βουλευτές, μια σημαντική διάταξη με την μορφή νομοθετικής προσθήκης, όταν στην πραγματικότητα είναι μια νέα διάταξη. Επισήμαναν, ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για την δαπάνη που θα επιφέρει στο δημόσιο, ενώ αντιβαίνει και στους Κανόνες καλής νομοθέτησης που περιγράφονται στον εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνας, παράλληλα, έθεσε και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως είπε, δεν επιτρέπεται η χρήση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες εάν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Ο  Άδωνης Γεωργιάδης, απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού λέγοντας ότι ο ίδιος κατά την πρώτη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να φέρει την ρύθμιση αυτή με προσθήκη στην Ολομέλεια.

«Κατά την δεύτερη συνεδρίαση με την ακρόαση των φορέων«, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «έγινε μια μεγάλη συζήτηση επί της διάταξης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να κατατεθεί και είπε ότι θα λύσει προβλήματα ενώ έγινε και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των φορέων. Κατά την τρίτη συνεδρίαση μετά το αίτημα των Ιατρών και την συζήτηση που έγινε, είπα πως θα φέρω σε προσθήκη την διάταξη αυτή». Εν συνεχεία πάντως είπε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος διαφωνεί.

Παράλληλα, ο υπουργός επέμεινε ότι η διάταξη αυτή δεν έχει κόστος για το Δημόσιο, και ότι αντιθέτως, κατά τη γνώμη του, θα φέρει έσοδα. Αιτιολόγησε τα έσοδα που αναμένει, λέγοντας ότι οι ιδιώτες γιατροί θα καταβάλλουν  χρήματα για τις όποιες δαπάνες προκύψουν για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν εντός του ΕΣΥ. Δεν αποσαφήνισε πώς εκτιμά το κόστος από τη χρήση δημοσίων δομών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι