Αναβάλλεται η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αφού δεν τροποποιείται το Σύνταγμα
18/11/2023Ο Πενταρόφσκι ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το Δεκέμβρη, αφού η χώρα δεν αλλάζει την συμφωνηθείσα με τη Βουλγαρία αλλαγή του Συντάγματος.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς η χώρα δεν εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αφού δεν έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της», παραδέχθηκε σήμερα (18.11.2023) ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι.
«Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, αφού δεν έχει λυθεί το θέμα με την προϋπόθεση, δηλαδή την τροποποίηση του Συντάγματος που έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε την προϋπόθεση, είναι προφανές», είπε ο Πενταρόφσκι για το θέμα της ένταξης της χώρας στην ΕΈ. Επεσήμανε ότι τροχοπέδη στο όλο θέμα αποτελεί και η στάση της αντιπολίτευσης.
«Δυστυχώς, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της αντιπολίτευσης, δεν έχει αλλάξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική απόφαση για εμάς στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου της ΕΕ», είπε απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Ο πρόεδρος της χώρας προσέθεσε ότι «αυτή η αρνητική εξέλιξη με την ΕΕ δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια Μακεδονία, όμως, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας».
Απαραίτητος όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία είναι η τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα. Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε κατά το παρελθόν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα ήρε το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρούσε σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.
Η συμφωνία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κατά της συμφωνίας αυτής και κατ΄ επέκταση κατά της τροποποίησης του Συντάγματος τάσσεται και το 70% των πολιτών σλαβικής καταγωγής της χώρας. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλβανικής εθνικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.
Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η Βουλγαρία αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.