ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πυρά από την αντιπολίτευση για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πυρά από την αντιπολίτευση για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 80ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Βάσει όσων αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα κατοπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που διοργανώνει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα καθυστερούσε στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό και ζήτησε αναβολή για τις επόμενες ημέρες. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν η δικαιολογία που παρουσίασε η τουρκική πλευρά είναι πραγματική ή αποτέλεσε ένα απλό πρόσχημα ώστε να αναβληθεί εν τέλει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε και η συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ να μιλούν για «φορτωμένο πρόγραμμα» των δύο υπουργών. Εάν τελικά συναντηθούν ο Μητσοτάκης-Ερντογάν,  θα είναι παρόντες και οι Γεραπετρίτης – Φιντάν.

Αναζητείται νέα ημερομηνία προκειμένου να συναντηθούν οι δύο ηγέτες.  Η συνάντηση του Τραμπ με ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονικά συμπίπτει με την ώρα που θα συναντιόντουσαν [14:00 τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας] ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως εκ τούτου, η τουρκική πλευρά ειδοποίησε και αναζητείται νέα ώρα κατά τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη με βάση το πρόγραμμα και των δύο ηγετών.

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης

Δήλωση της Τομεάρχισσας Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου: «Η αναβολή, λίγες μόλις ώρες πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, “ύστερα από αίτημα της τουρκικής πλευράς”, φέρνει στο προσκήνιο ξανά, την περιθωριοποίηση της Ελλάδας στην οποία έχει οδηγήσει η τυχοδιωκτική, χωρίς συνεκτική εθνική στρατηγική, εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Εδώ και έξι χρόνια η Ελλάδα έχει επιλέξει το ρόλο του δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου, που δέχεται για παράδειγμα εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα από την Τουρκία, χωρίς να τολμά να ασκήσει τη διεκδικητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που απαιτεί σήμερα η διεθνής συγκυρία.

Στη ΓΣ του ΟΗΕ, η Ελλάδα, αν και Μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, επιλέγει την περιθωριοποίηση, ευθυγραμμιζόμενη (για τη Γάζα, για το ΔΠΔ, για το κράτος της Παλαιστίνης) με ΗΠΑ και Ισραήλ, μετέχει χωρίς φωνή για την προστασία του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης, των εθνικών συμφερόντων. Η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν προφανώς για τον Τούρκο πρόεδρο μια ήσσονος σημασίας συνάντηση, με έναν δεδομένο συνομιλητή, που μπορεί και να αναβληθεί ενόψει σημαντικότερων συναντήσεων, με κύρια εκείνη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Άλλο ένα “επίτευγμα” της εξωτερικής πολιτικής με… “αυτοπεποίθηση” όπως επαίρεται ο κ. Γεραπετρίτης…».

«Η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, την τελευταία στιγμή δεν είναι άσχετη με τα παζάρια Τράμπ-Ερντογάν για τη μοιρασιά της λείας στη Μέση Ανατολή. Εκτίθενται όσοι καλλιεργούν τον εφησυχασμό των “ήρεμων νερών” με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, παραπέμπει σε διπλωματική επίδειξη δύναμης εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία προφανώς και δεν είναι άσχετη με τα παζάρια Τραμπ-Ερντογάν, που είναι σε εξέλιξη και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά κυρίως τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μοιρασιά της λείας στη Μέση Ανατολή» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ, ούτως ή άλλως, δεν έτρεφε προσδοκίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση, έχοντας επανειλημμένα επισημάνει τους κινδύνους από την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, πίσω από την οποία κρύβονται οι διευθετήσεις με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά εκτίθενται όσοι καλλιεργούν τον εφησυχασμό των “ήρεμων νερών”».

«Δραματικές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ανεπιθύμητος ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της χώρας από τον Τραμπ, ανεπιθύμητος και από τον Ερντογάν. Πλήρης απαξία. Στο πρόσωπο όμως του πρωθυπουργού τελείωσε η Ελλάδα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για την αναβολή της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: «Εμείς τα λέγαμε. Βάλανε απέναντι τον Τραμπ και θα το πληρώσει η Ελλάδα. Για εμάς πλέον, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι συνυπεύθυνοι. Για εμάς είναι και ανεπιθύμητοι γιατί έκαναν εθνικό έγκλημα, λόγω της απαξίας που υπέστη η Ελλάδα με την επίθεση και τις ύβρεις εναντίον του Τραμπ».

Επικρίσεις Ερντογάν κατά Τραμπ

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να επικρίνει τον Αμερικανό ομόλογο του: «Ο Τραμπ είπε ότι θα τερμάτιζε τους πολέμους στην Ουκρανία και μετά στη Γάζα. Τελείωσαν; Συνεχίζονται… Βλέπουμε ότι υπάρχουν τιμήματα που πρέπει να πληρωθούν», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του, απόσπασμα που παίχτηκε κατά την συνέντευξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο FOX NEWS.

Ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι ο Ερντογάν μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τη Γάζα και την Ουκρανία, αλλά θα έρθει στον Λευκό Οίκο όταν θελήσει να γίνει κάτι και θα ζητήσει τη βοήθεια του Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx